Rovana Plumb: Reluarea activitatilor in mineritul neferos, posibile prin respectarea legislatiei de mediu

Data publicarii: 02-11-2012 | Mediu

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Baia Mare, ca posibilitatea reluarii activitatilor de minerit se poate face doar in anumite conditii cu respectarea normelor de mediu.

Ministrul a accentuat necesitatea unor investitii ecologice necesare protejarii mediului inconjurator, ecologizarea locurilor unde se afla depozitate haldele cu minereu steril a iazurilor de decantare, dar si gasirea unor solutii pentru depozitarea namolurilor. 

Rovana Plumb a admis ca exista un mare interes economic pentru a reporni activitatile industriale de procesare a minereurilor la Compania Nationala Miniera Remin si Uzina Romplumb, ambele aflate in insolventa. 

"In cazul companiei miniere Remin, speram sa gasim posibilitatea functionarii statiilor de epurare, solutii pentru iazurile de decantare, iar in ceea ce priveste depozitarea namolurilor, pot sa va spun ca pana la sfarsitul anului suntem in masura sa promovam o hotarare de Guvern in ceea ce priveste strategia pe namoluri privind epurarea apelor", a spus Rovana Plumb. 

Vorbind despre posibilitatea reactivarii Uzinei Romplumb Baia Mare, ministrul a solicitat administratiei uzinei sa intocmeasca un studiu de impact concentrat pe efectele economice si pe cele de mediu, avand in vedere ca uzina functioneaza in apropierea unui cartier. 

"In ceea ce priveste Romplumbul s-a discutat din punctul de vedere al problematicii de mediu, solicitandu-se uzinei o evaluare de impact a mediului asupra sanatatii cetatenilor care sa vizeze posibilitatea incadrarii in normele si principiile europene ale functionarii tehnologiei existente la nivelul unitatii economice", a spus ministrul Mediului. 

Pe de alta parte, deputatul PSD Florin Tataru sustine necesitatea reactivarii economice a celor doua entitati industriale motivand ca acestea pot aduce beneficii insemnate statului roman intr-un parteneriat public privat. 

"Compania miniera Remin desi aflata in insolventa are sansa nesperata de a reporni activitatile industriale, sigur la o alta scara, insa primul care ar avea de castigat in urma repornirii e statul roman. Remin detine licenta de exploatare pe anumite perimetre miniere, utilaje si intreaga logistica, personalul specializat si o foarte buna cunoastere a siturilor miniere", a spus Florin Tataru. 

Compania Nationala Miniera Remin si-a incetat activitatea in anul 2007, iar Uzina Romplumb in primavara anului 2012. Ambele companii sunt specializate pe exploatarea si prelucrarea minereurilor neferoase: aur, argint, cupru, wolfram si altele. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: