A treia Bursa de Valori a Romaniei a intrat in linie dreapta

Data publicarii: 05-11-2012 | Bursa

Noul sistem de tranzactionare, numit BEST-X (Bucharest Electronic Securities Trading), va avea conditii de listare mai usoare si va permite cotarea firmelor mici.

Peste cateva zile va fi anuntata oficial aparitia unei noi burse de valori, un sistem de tranzactionare pe care si firmele mici si mijlocii isi vor putea lista actiunile. Initiatorul acesteia este Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri si fost presedinte al Bursei de Valori Bucuresti si al bursei electronice RASDAQ, care lucreaza de patru ani la acest proiect. El a explicat pentru "Adevarul" cum va functiona noua platforma de tranzactionare.

O premiera pentru Balcani

Sistemul este numit BEST-X (Bucharest Electronic Securities Trading) si a fost autorizat in luna august de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. "Acum mai sunt doar cateva chestiuni minore de rezolvat si cred ca il vom anunta oficial in cel mult o saptamana. Poate sa si functioneze efectiv, dar amanam deschiderea acestei piete pentru prima decada din luna ianuarie, avand in vedere ca in decembrie vom avea si alegerile, si Sarbatorile de iarna", ne-a spus Septimiu Stoica.

BEST-X este primul sistem alternativ de tranzactionare din Romania administrat de un intermediar al Bursei si este proiectat sa asigure un mediu simplu, rapid si transparent de tranzactionare, la costuri de operare mai reduse decat cele percepute de alte burse. "Sistemul va putea fi utilizat, in conjunctura actuala si conform noilor reglementari europene, inclusiv ca suport pentru realizarea operatiunilor de finantare, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii", a adaugat initiatorul. BEST-X este o premiera pe piata locala de capital si in aceasta regiune europeana, fiind primul sistem de tranzactionare administrat de catre un intermediar.

In prezent, pe piata de capital din Romania sunt operationale doua sisteme alternative de tranzactionare, unul al Bursei de Valori Bucuresti si unul al bursei Sibex din Sibiu.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: