Mihai Bogza, Bancpost: Fraudele nu sunt determinante pentru nivelul creditelor neperformante

Data publicarii: 06-11-2012 | Finante-Banci

Bancile detecteaza ocazional fraude efectuate de angajati sau de clienti si care unori sunt trecute ca pierderi, dar nu sunt determinante pentru nivelul ridicat al creditelor neperfor-man--te, care este mai degraba o expresie a situatiei dificile in care se afla economia, spune Mihai Bog--za, presedintele con-si-liu-lui de administratie al Bancpost.

"Cauza principala a creditelor neperformante este criza. Fiind intermediari financiari, bancile nu au cum sa performeze mai bine decat economia in ansamblu. Bineinteles ca au existat si fraude, dar acestea nu sunt determinante pentru nivelul creditelor neperformante. O problema a fost cu intreprinderile care au intrat in insolventa in mod fraudulos", a declarat Bogza, prezent ieri in studioul ZF Live.

El afirma ca in cazul fraudelor din sistemul bancar cel mai important este ca institutiile statului sa isi faca rapid treaba si sa ia masurile cuvenite. Trei dintre bancile mari - BCR, BRD si CEC Bank - au fost prinse in ultimele zile intr-un scadal de frauda cu o valoare estimata a prejudiciului de 22 mil. euro. Bogza spune ca nu poate emite o opinie in acest caz inainte de o decizie a jus-titiei si ca cel mai important este ca institutiile statului sa isi faca treaba rapid.

"Trebuie sa lasam justitia sa-si urmeze cursul, eu nu ma pronunta daca a fost frauda sau nu. Este un proces de investigare care poate sa dureze un anumit timp. Important in astfel de cazuri este ca institutiile statului sa actioneze rapid si sa descurajeze repetarea acestora", a spus oficialul Bancpost.

Integral in Ziarul Financiar