Marti platim a doua rata la datoria catre FMI. Cum o vom resimti

Data publicarii: 06-11-2012 | Finante-Banci

Marti avem de platit o noua transa de 655 de milioane de euro din datoria catre FMI. Vom aduna bani prin scumpiri, deprecierea leului si cresterea unor taxe.

Ziua de 6 noiembrie este prevazuta ca data scadenta pentru plata celei de-a doua rate a datoriei Romaniei catre FMI, suma de rambursat astazi fiind de 655 de milioane de euro. Banii se dau in contul imprumutului de 12 miliarde de euro contractat in 2009, iar totalul de rambursat (cu tot cu dobanzi si comisioane) va fi de 13,4 miliarde de euro pana in 2015. Urmatoarea zi de plata a unei noi rate catre FMI va fi in decembrie, cand vom consemna si totalul banilor rambursati in 2012, adica 1,9 miliarde de euro.

Urmeaza doi ani grei

Daca astazi si in decembrie Romania inca se mai "descurca" sa plateasca ratele catre FMI, ceea ce va urma pana in 2015 este incert. La anul va trebui sa rambursam in total 5,1 miliarde de euro, dupa care, in 2014, alte 4,7 miliarde de euro.

Cum se va vedea asta in buzunarele romanilor nu e greu de anticipat: daca Guvernul, pentru a-si plati partea din datorie, nu va gasi resursele necesare, este foarte posibil sa arunce aceste costuri tot pe spatele populatiei si al companiilor, mai exact al contribuabililor la buget. Iar analistii economici contactati de "Adevarul" nu sunt deloc optimisti. Ei spun ca Guvernul, pentru a-si creste veniturile, ar putea mari unele taxe si, in acelasi timp, ar introduce in randurile platitorilor noi categorii sociale, iar pentru a-si reduce cheltuielile ar putea renunta la unele investitii, lucru care se va repercuta asupra economiei.

Integral in Adevarul