Ministerul Mediului: Oprirea neplanificata a Unitatii 2 de la Cernavoda nu a afectat siguranta populatiei si a mediului inconjurator

Data publicarii: 08-11-2012 | Mediu

Oprirea neplanificata a Unitatii 2 a Centralei Nuclearelectrice Cernavoda nu a afectat siguranta populatiei si a mediului inconjurator, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Padurilor, remis, miercuri AGERPRES.

'In urma informatiilor survenite de la Agentia Nationala de Protectia Mediului, statiile automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite in aer nu indica cresteri ale valorilor, iar rezultatele masuratorilor se incadreaza in valorile fondului natural', se mentioneaza in comunicatul citat. 

Monitorizarea de catre statiile automate se realizeaza permanent, 24 de ore din 24, iar in acest caz nu au fost inregistrate depasiri. 

Oprirea neplanificata a Unitatii 2 a CNE Cernavoda nu a afectat siguranta personalului centralei, a populatiei si a mediului inconjurator, iar cauzele care au putut genera aceasta oprire vor face obiectul unei analize amanuntite, se mai arata in documentul Ministerului Mediului. 

Procesul de monitorizare va continua si, potrivit MMP, orice depasire a valorilor va fi comunicata si analizata impreuna cu Garda Nationala de Mediu. 

Societatea Nationala Nuclearelectrica SA a anuntat oprirea neplanificata a Unitatii 2 a CNE Cernavoda, miercuri, la ora 11.30, repornirea urmand sa aiba loc in cursul diminetii de vineri. 

Unitatea s-a oprit automat din cauza declansarii intempestive a unui sistem automat de oprire rapida. Cauzele evenimentului sunt investigate conform procedurilor centralei. 

Unitatea este mentinuta in stare oprita sigura cu toate sistemele centralei disponibile conform proiectului, urmand sa fie repornita dupa intelegerea exacta a cauzelor evenimentului. 

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, un raport privind cauzele opririi automate neplanificate a Unitatii 2 de la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda de miercuri va fi realizat in 48 de ore, incidentul neavand grad de risc din punct de vedere al activitatii nucleare. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: