Ponta: Deficitul bugetar al Romaniei dupa primele zece luni - 1,2% din PIB

Data publicarii: 08-11-2012 | Economie

Romania a inregistrat un deficit bugetar dupa primele zece luni ale anului de 1,2% din Produsul Interne Brut, a afirmat miercuri premierul Victor Ponta, anuntand o reducere a cheltuielilor bugetare cu zece miliarde de lei fata de anul trecut.

"Deficitul bugetar, dupa primele zece luni, este de 1,2% din PIB si, pana la finalul anului, se va inscrie in mod sigur in cifra de 2,2% deficit pe cash, asa cum este calculat pe standardul FMI si sub 3% pe sistemul european. O scadere, practic, la jumatate fata de deficitul inregistrat de bugetul Romaniei in anul 2011, o scadere care nu inseamna doar o cifra, ci va rog sa intelegeti ca este vorba de o scadere a cheltuielilor bugetare cu peste zece miliarde de lei", a declarat Ponta. 

El a reiterat ca Romania a iesit din recesiune, dar a avut o crestere economica mai mica decat se previzionase, fapt pus cu precadere pe seama secetei. 

"Conform exercitiului bugetar, suma afectata pentru investitii in acest an a fost de 6,4% din PIB, suma afectata in 2011 de catre Guvernul PDL a fost 6,5, deci este o scadere de 0,1% din PIB, in conditiile in care insa deficitul bugetar a scazut cu 2,2%. Iar cheltuielile cu personalul bugetar sunt, practic, la acelasi nivel cu anul trecut, o usoara crestere care se va reflecta in special in 2013 si care este negociata cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, o crestere pe care, daca nu ma insel, o anuntasera si cei care sunt acum in opozitie, si anume reintregirea salariilor bugetarilor", a adaugat Ponta. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: