Florinela Georgescu (ANM): Conditii de instalare a iernii, dupa data de 23 noiembrie

Data publicarii: 08-11-2012 | Diverse

Iarna se va instala incepand cu data de 23 noiembrie iar spre finele lunii se va depune primul strat de zapada in regiunile nordice, nord-vestice si la munte, a afirmat, joi, intr-o conferinta de presa, directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, Florinela Georgescu.

'Pana in data de 3 decembrie, in ultima decada a lunii noiembrie, va fi o scadere evidenta a valorilor minime si maxime. Dincolo de 23 noiembrie, temperaturile minime vor fi in medie negative. In ultima decada a acestei luni, este foarte posibil sa fie manifestari de iarna in regiunile nordice, nord-vestice si in zona de munte. Vremea foarte calda pe care am avut-o pana in acest moment a facut ca pe alocuri precipitatiile din zonele amintite sa fie sub forma de ninsoare, dar fara depunere se strat de zapada. Spre sfarsitul lunii noiembrie, pentru scurt timp, se va depune strat de zapada in regiunile precizate', a explicat Georgescu. 

Potrivit specialistului ANM, in lunile decembrie si ianuarie, regimul termic al temperaturilor vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, la fel si in ceea ce priveste cantitatile de precipitatii. 

'Ce ne asteapta pentru perioada urmatoare? Pentru lunile decembrie si ianuarie, putem vorbi de un regim mediu al temperaturilor cu un grad de realizare de 60%. Pe un asemenea produs nu pot fi anticipate fenomene meteo extreme, gen viscol, ger etc. Acest lucru este posibil doar cu 10 zile inainte. In decembrie, regimul termic va fi apropiat de mediile climatologice, cu maxime intre 0 si 9 grade. Minimele incep sa devina preponderent negative. De regula, in decembrie sunt precipitatii mixte, iar acestea par a fi destul de apropiate de mediile climatologice pentru sud-est si vest, iar pentru celelalte regiuni asteptam mai mute precipitatii. In ianuarie, cantitatile de precipitatii prognozate par a se incadra in limite climatologice normale, respectiv intre 40-60 l/mp. In ianuarie, este foarte probabil ca precipitatiile sa fie in majoritate sub forma de ninsoare, daca prognoza se va concretiza', a mentionat Florinela Georgescu. 

Aceasta a adaugat ca, in privinta fenomenelor meteo extreme, in Romania va exista cel putin un viscol in fiecare luna de iarna. 

'Este de asteptat ca in tara noastra sa existe cel putin un eveniment de viscol in decembrie si cel putin doua in ianuarie si februarie. Mesajul meteorologilor este ca trebuie sa ne asteptam la o iarna cum este normal sa fie in tara noastra, cu fenomene extreme, respectiv ninsori abundente insotite de ninsori si urmate de perioade de ger', a spus directorul executiv al ANM. 

Conform statisticii oficiale ANM, in decursul anului 2012 au fost emise 78 de avertizari, dintre care 22 au fost de Cod Portocaliu, numar foarte mare tinand cont ca, anul trecut, a fost emisa numai o singura avertizare de acest fel. De asemenea, in 2012, au fost emise 1.007 avertizari pentru fenomene meteo periculoase imediate /nowacsting, n.r./, valabile pentru interval de maximum sase ore. 

Romania este pe locul 82 din 173 de tari in privinta producerii de fenomene meteo extreme, potrivit celui mai recent Raport intocmit de Natiunilor Unite. 

Administratia Nationala de Meteorologie a organizat, joi, o conferinta de presa in care a prezentat perspectiva meteorologica pentru intervalul noiembrie 2012 - ianuarie 2013. 

Potrivit estimarilor sezoniere realizate de Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si publicate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) la inceputul acestei luni, regimul termic mediu lunar se va situa in limite apropiate de normele climatologice in majoritatea regiunilor, in urmatoarele trei luni, exceptand sudul si sud-estul tarii unde, local, sunt posibile temperaturi mai ridicate decat normalul perioadei.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: