Romanii, pesimisti cu privire la evolutia veniturilor si a posibilitatilor de angajare

Data publicarii: 08-11-2012 | Economie

Un procent de 58,1% dintre romani apreciaza ca situatia economica a Romaniei s-a deteriorat fata de acum trei luni. In ceea ce priveste viitorul tarii, 15,4% cred intr-o imbunatatire, iar 46,2% evalueaza negativ viitorul economic.

Romanii au o perceptie negativa asupra situatiei economice actuale si viitoare, asupra propriilor venituri, a posibilitatilor de angajare pe piata muncii si a capacitatii de a realiza investitii majore, potrivit studiului ConfidenceIndex, realizat de Reveal Marketing Research, transmite Agerpres.

Astfel, 58,1% dintre romani apreciaza ca situatia economica a Romaniei s-a deteriorat fata de acum trei luni iar 34,2% dintre romani apreciaza situatia economica actuala a Romaniei ca fiind similara cu cea de acum trei luni. In ceea ce priveste viitorul tarii, 15,4% cred intr-o imbunatatire, iar 46,2% evalueaza negativ viitorul economic.

Mai mult, romanii sunt pesimisti si cu privire la banii pe care ii vor castiga in urmatoarele trei luni, majoritatea considerand ca veniturile lor vor ramane la fel sau vor scadea, doar 13,5% considerand ca vor castiga mai multi bani.

Romanii sunt cei mai nemultumiti din Europa

In acelasi timp, peste 40% dintre romani nu sunt multumiti cu veniturile totale pe care le incaseaza familiile lor.

"Acest rezultat al studiului vine ca o confirmare a datelor vehiculate anterior conform carora majoritatea romanilor sunt ingrijorati cu privire la deprecierea monedei nationale, cresterii

inflatiei si scaderea puterii de cumparare. De asemenea, romanii sunt cei mai nemultumiti din Europa in ceea ce priveste gradul de economisire, dupa ucrainieni si aloca cea mai mare pondere pentru alimente, din venituri, din intreaga Uniune Europeana”, se precizeaza in studiu.

Pesimism si in ceea ce priveste piata muncii

Desi la nivel european, Romania are cele mai mici rate ale somajului, cu o valoare medie in primele 9 luni, de 7,1%, respondentii apreciaza, totusi, ca sunt putine locuri de munca.

Astfel, aproape 70% dintre romani au asteptari negative despre posibilitatile de angajare existente in prezent, doi din trei romani considerand ca exista putine optiuni in alegerea unui loc de munca.

In ceea ce priveste evolutia pietei muncii in urmatoarele trei luni, 11,2% dintre acestia apreciaza o crestere a ofertei de locuri de munca.

Fara investitii majore

Nici la capitolul investitii, romanii nu sunt mai optimisti, in conditiile in care 70% apreciaza urmatoarea perioada ca fiind extrem de neprielnica pentru achizitionarea unei case, iar 71,5% considera ca este o perioada total nepotrivita pentru cumpararea unei masini, potrivit Agerpres.

Colectarea datelor pentru ConfidenceIndex a fost realizata in perioada 29 - 31 octombrie, pe un esantion de 1.200 persoane, femei si barbati, cu varsta de peste 18 ani, esantion reprezentativ la nivel national pentru mediul urban si rural. Studiul se va desfasura lunar, totalizand 14.400 de respondenti anual. Marja de eroare calculata este de +/- 2,84%.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: