Cele mai bune dobanzi pentru depozite bancare la termen

Data publicarii: 09-11-2012 | Finante-Banci

Daca la inceputul anului bancherii au redus agresiv rata dobanzii pentru depozite bancare in lei, din a doua jumatate a anului modificarile au avut o intensitate mai redusa.

Reducerea dobanzii pentru depozite la termen in lei de la inceputul anului a fost declansata de catre politica Bancii Nationale a Romaniei care a a redus dobanda de politica monetara pana la 5.25% si de scaderea dobanzilor din piata monetara. Incepand cu luna aprilie dobanzile din piata monetara au inceput sa creasca, iar inflatia a inceput sa dea si ea semne de crestere, pentru a urca la peste 5 procente in septembrie, de la minimul istoric inregistrat in primavara. In prezent dobanda medie pentru depozitele in lei este de aproximativ 5.20% la o luna si de aproape 6 procente la 12 luni.

Lipsa finantarilor ieftine de la bancile mama a pus presiune pe atragerea de resurse din piata, ceea ce a dus la o crestere a dobanzilor pentru euro si dolari, tendinta care in ultimele luni a disparut, pentru a asista la unele reduceri de dobanda la euro, mai ales ca dobanda Euribor inregistreaza zilnic noi minime istorice.

Dobanzi de peste 7% la lei si peste 5 procente pentru economiile in euro

In continuare avem dobanzi la lei care urca peste 7 procente, disponibile in ofertele bancilor care nu au o cota de piata importanta sau o retea puternica, sau la cele cu capital grecesc. Bancile care au o retea puternica nu platesc dobanzi mai mari de 6 procente la lei sau 3.65% la euro. In conditiile unei inflatii anuale de peste 5 procente, cu tendinta de crestere, o dobanda la lei mai mica de 6 procente nu mai aduce nici un castig real, mai ales dupa ce scadem si impozitul pe castigul adus din dobanda.

Pentru depozitele bancare la termen in lei dobanda maxima oferita de bancile din Romania a coborat de la 8% cat era la inceputul anului la un maxim de 7.25% pentru scadente la 6 luni, in timp ce pentru economiile in euro, rata dobanzii urca la peste 5 procente. O tendinta tot mai frecventa este aceea de a oferi dobanzi mai ridicate clientilor care isi incaseaza salariul sau pensia printr-un cont curent deschis la banca respectiva sau pentru deschiderea depozitelor prin internet banking.

Pe site-ul moneycenter.ro aveti posibilitatea de a compara ofertele de dobanzi la depozite bancare, in functie de perioada de constituire, suma disponibila si valuta, de la toate bancile din Romania.

Cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen pe 3 luni in lei.

Integral in MoneyCenter

Ultimele stiri pe BankNews.ro: