Marea Britanie nu va extinde dupa 2013 restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari

Data publicarii: 12-11-2012 | HR/Cariere

Romanii si bulgarii vor primi drept nerestrictionat de a locui si lucra in Marea Britanie incepand din decembrie 2013, dupa expirarea obstacolelor temporare impuse in 2005 pentru protejarea pietei muncii din Regat, a confirmat ministrul britanic de interne Theresa May, potrivit BBC News.

Partidul Laburist a spus ca va sustine orice decizie de extindere a interdictiei. Theresa May a declarat insa pentru BBC ca acest lucru nu mai este posibil sub legislatia UE, exprimandu-si totusi speranta de a limita impactul asupra economiei Regatului. "Nu mai exista controale de tranzitie pe care sa le putem pune in practica. In decembrie 2013 se vor incheia controalele de tranzitie", a spus ea. 

Ministerul de Interne din Marea Britanie nu a oferit o cifra estimativa privind cati din cei 29 de milioane de cetateni romani si bulgari vor profita de accesul liber pe piata muncii dupa ridicarea restrictiilor. 

Unii experti anticipeaza insa venirea unui numar semnificativ de imigrati din Europa de Est, fata de care laburistii au atras atentia ca ar putea pune presiune asupra locurilor de munca si a salariilor din Marea Britanie. 

Comisia guvernamentala de consiliere privind migratia sustine ca exista dovezi ca bulgarii vor veni in Marea Britanie datorita economiei mai puternice si ca este 'plauzibil' ca si romanii sa vina din aceleasi motive. 

Prelungirea restrictiilor ar putea implica insa renuntarea la prevederile tratatului semnat la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007, reaminteste BBC News. 

Guvernul britanic intentioneaza sa limiteze in schimb accesul la ajutoare sociale, iar sistemul medical de stat - sa reduca acei factori care i-a incurajat pe imigranti sa vina in Marea Britanie, a mai afirmat Theresa May. 

Ea a declarat totodata ca lucreaza la posibile limitari ale libertatii de miscare cu alte state din UE, care ar fi in numar tot mai mare ingrijorate de 'casatoriile de fatada' si de alte abuzuri asupra sistemului. 

Chestiunea libertatii de miscare va face de asemenea subiectul unei revizuiri a relatiei Marii britanii cu UE, care va fi derulata de ministrul de externe William Hague. 

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de munca in UE. 

Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul acestei perioade, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul unor astfel de perturbari (asa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013. 

In prezent, opt state din UE - Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda, Austria, Luxemburg, Malta si Irlanda - aplica in continuare cetatenilor romani si bulgari restrictii in materie de acces pe piata muncii.

Sursa: AGERPRES