Postelnicu: Finantarile prin leasing ale sectorului public vor creste in urmatorii ani

Data publicarii: 20-10-2006
(ALB)Finantarile prin leasing ale sectorului public vor creste, de la 2% din total, cat sunt in 2006, pana la 5% in 2007, tendinta care va continua in urmarii ani, a declarat presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), Septimiu Postelnicu. Finantarile membrilor ALB se adreseaza in special sectorului corporativ corporativ, dar s-a remarcat o crestere a parteneriatului public-privat pana la 2%, a spus, joi, Postelnicu, la conferinta Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare. Potrivit statisticilor ALB, media perioade 2003-2006 arata o pondere de 87% a clientilor corporativi, 12% a celor de retail si 1% a parteneriatului public privat, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Finantarile in sistem de leasing ale Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) au crescut de doua ori mai accelerat decat piata totala de leasing in perioada 2003 - iunie 2006, arata un studiu al ALB. Postelnicu a declarat ca ALB estimeaza ca piata de leasing va ajunge la 2,5 miliarde euro in 2006, din care ponderea membrilor asociatiei va fi de 1,6 miliarde euro. "Pentru anul 2006, ALB previzioneaza o crestere de 53,9% a volumului de finantare al membrilor sai, in raport cu 24 preconizata pentru intreaga piata", se arata in comunicatul asociatiei.

"Valoarea contractelor incheiate pe piata a depasit 1,5 miliarde euro pe primele sase luni din acest an si, avand in vedere ca a doua parte a anului este de obicei mai favorabila din punct de vedere al volumului contractelor, avem sanse sa ajungem la o valoare a contractelor de trei miliarde euro pana la sfarsitul lui 2006", a declarat, pe 29 septembrie, Bogdan Apahidean, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

Ponderea contractelor de leasing care au ca obiect vehiculele a scazut la 64% in luna iunie a acestui an de la 88% cat era in 2003. Aceasta scadere a fost compensata de cresterea ponderii finantarilor in leasing a echipamentelor, de la 11% la 20%, si a ponderii leasingului imobiliar de la 1% la 8%, in aceeasi perioada, mai arata studiul ALB. In ceea ce priveste leasingul imobiliar, circa 71% din contracte sunt pentru finantarea sectorului industrial-comercial si 29% pentru leasing de resedinte.

Contractele de leasing pe trei ani sunt predominante, ele avand o pondere de 31% din totalul contractelor de profil, a mai aratat presedintele ALB.

"Suntem deschisi pentru institutiile financiare nebancare, daca indeplinesc normele Bancii Nationale a Romaniei", a declarat Postelnicu. Acesta a mai adaugat ca ALB este deschisa si pentru companiile de factoring.

Postelnicu a mai declarat pentru NewsIn ca ALB a devenit din acest an membra a Federatiei Europeana a Asociatiilor Companiilor de Leasing sau Leaseurope si ca se asteapta ca cel putin toate companiile membre ALB sa figureze la anul in topul Leaseurope. In topul pe 2005, BCR Leasing, Tiriac Leasing si Motoractive Leasing erau companiile romane care figurau in topul Leaseurope pe 2005.

Asociatia are, in prezent, 20 membrii, din care 17 societati de leasing si trei de credite de consum. Asociatia poarta tratative si cu BCR Leasing pentru cooptarea acesteia in cadrul ALB.

NewsIn