Ce moneda este mai avantajoasa pentru un depozit la termen: lei sau euro

Data publicarii: 12-11-2012 | Finante-Banci

Bancile ofera randamente extrem de bune pentru economiile la termen in euro. Cele mai mari dobanzi la depozite se situeaza in jurul nivelului de 5% pe an. Topul celor mai interesante randamente este condus de bancile grecesti Piraeus Bank, ATE Bank, urmati de austriecii de la Volksbank.

Si dobanzile oferite pentru economiile in lei sunt extrem de interesante si urca pana la 6,75% pe an, cele mai mari fiind in portofoliile acelorasi banci. Pe masura ce inflatia creste, aceste randamente nu mai sunt insa la fel de avantajoase. In septembrie inflatia anuala a fost de 5,33%, cel mai inalt nivel din acest an. 

Specialistii recomanda ca economiile sa fie mentinute in moneda in care vor fi cheltuite. Daca destinatia banilor este o investitie, cel mai probabil aceasta va fi in euro, deci si depozitul este bine sa fie mentinut in aceeasi moneda. Daca banii sunt destinati consumului, atunci leul este cea mai indicata moneda. 

Ce termen de depozit e mai avantajos 

Dobanzi pentru depozitele la sase luni si un an sunt usor mai ridicate decat cele trei luni sau cu scandete mai mici. Diferenta nu este insa mare, ci de circa 0,2 puncte. Deponentii au astfel libertatea de a alege scadenta in functie de momentul la care vor avea nevoie de banii din depozit. 

Integral in EVZ.ro