Traian Basescu: Din punct de vedere politic, Romania este intr-o situatie dificila

Data publicarii: 13-11-2012 | Politica

Din punct de vedere politic, Romania este intr-o situatie dificila in modul in care este evaluata in familiile din care face parte - UE si NATO, a afirmat luni seara presedintele Traian Basescu.

"Este prima declaratie de presa pe care o fac dupa referendum si care este legata in principal de probleme interne, probleme interne cu reflectare in exterior si in modul cum Romania este evaluata. Inainte de a spune ceea ce am de spus vreau sa fac foarte clar pentru toti ca nu este treaba mea batalia politica. De asemenea, vreau sa stiti ca ceea ce am de spus astazi este in virtutea Articolului 80, alineatul 2 din Constitutie, care il obliga pe presedinte sa vegheze la functionarea institutiilor statului, indiferent care sunt acestea", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. 

El a precizat ca declaratia sa este justificata prin faptul ca se simte responsabil fata de Romania si fata de romani, punctand ca este obligatia lui sa aiba o atitudine responsabila si ca are dreptul de a vorbi si de a spune adevarul. 

"Din punct de vedere politic Romania este intr-o situatie dificila, dificila in primul rand in modul in care este evaluata in familiile din care facem parte - Uniunea Europeana si NATO. Dupa cum va este cunoscut, urmare a evenimentelor din lunile iulie, august, Romania este pusa sub semnul intrebarii ca stat de drept. Si aici v-as reaminti principalele evenimente: reducerea atributiunilor Curtii Constitutionale, care s-a petrecut prin ordonante de urgenta, demiterea fara motiv a Avocatului Poporului, suspendarea presedintelui Romaniei, incercarea de a falsifica votul romanilor printr-un numar mare de voturi false introduse in urne si, nu in ultimul rand, incercarea de a modifica listele electorale dupa consumarea referendumului", a sustinut presedintele. 

Potrivit lui Basescu, evenimentele din vara acestui an au afectat luarea unei decizii in luna septembrie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen. 

"Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe romani, nu pe politicieni, repet, pe romani, a fost, ca urmare a evenimentelor din iulie-august, in luna septembrie, cand trebuia sa se ia decizia de intrare in spatiul Schengen, s-a mers pe amanarea acestei decizii, Romania iesind din criteriile politice care au fost indeplinite inainte de inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, criteriul politic, criteriile de la Copenhaga. Vreau sa intelegeti ca nu ma ingrijoreaza pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea intrarii in spatiul Schengen ii vizeaza direct pe romani, care ar fi trebuit sa circule fara niciun control de frontiera in toata Europa, si vizeaza economia romaneasca, economie care acum este mentinuta in sistemul de controale vamale, fie ca la frontiera unui stat Schengen soseste un camion, un avion, un vapor sau un tren", a afirmat seful statului. 

"Romania este suspectata ca nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat rusinea de a avea observatori OSCE, stat membru al Uniunii Europene. Si nu exclud posibilitatea ca si alte organizatii sa ceara prezenta la alegeri. Ce va pot spune este ca fraudele de la referendum vor trebui investigate pana la capat, pentru ca votul este fundamentul democratiei. Am auzit politicieni spunand: 'Da, daca in trei sectii de votare au fost doar 500 de voturi furate nu e mult'. Da, dar in Romania sunt 18.000 de sectii de votare. Daca avem o medie de 500 la fiecare trei sectii de votare, lucrurile nu sunt in regula. La aceste sectii de votare media este circa 12%, da? Sunt trei sectii de votare rurale. Un partid intra in Parlament cu 5%", a declarat Traian Basescu, la Palatul Cotroceni. 

El a opinat ca nivelul fraudei este "urias" si ca institutiile statului trebuie sa-si faca treaba pana la capat, "in numele democratiei".

"Pentru mine nu mai au valoare, pentru mine, personal, investigatiile, pentru ca ele nu mai pot schimba rezultatul referendumului. In schimb, pentru democratia din Romania este fundamental ca toate suspiciunile de frauda sa fie clarificate, dintr-un motiv simplu, cel pe care vi l-am spus. Votul este fundamentul democratiei, daca si acolo furam, putem spune ca nu mai avem nicio speranta in ceea ce priveste functionarea statului de drept. Aratam rau din punct de vedere al statului de drept si este pacat, pentru ca aratam bine din punct de vedere economic, avem sanse", a spus Basescu. 

Presedintele Traian Basescu a lansat un apel catre clasa politica pentru a inceta atacurile impotriva institutiilor statului, punctand ca cei care incearca sa puna pe seama campaniei electorale functionarea acestora gresesc si ca el nu va negocia "infestarea" lor cu decizii politice. 

"Institutiile statului nu-si opresc functionarea pentru ca este campanie, un flagrant este flagrant si daca e campanie si daca nu e campanie, o actiune care este trafic de influenta este trafic de influenta, si daca e campanie si daca nu e campanie, o incompatibilitate este o incompatibilitate, si daca este campanie si daca nu este campanie. Deci, cei care incearca sa puna pe seama campaniei electorale functionarea institutiilor statului gresesc. Gresesc pentru ca institutiile functioneaza 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. Si eu nu spun ca functioneaza intotdeauna perfect", a afirmat Basescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni. 

El a subliniat ca misiunea institutiilor statului este aceea de a functiona cat mai bine, chiar daca uneori mai exista "erori". 

"Dar asta este misiunea lor, sa functioneze, si sa functioneze cat mai bine. E de dorit sa nu existe erori. Dar nu putem spune: 'este campanie, domnilor procurori luati-va vacanta, domnilor de la ANI luati-va vacanta, domnilor parlamentari luati-va vacanta, domnule presedinte taci ca deranjezi'. Nu se poate. Nu asa functioneaza statul", a completat Basescu. 

Presedintele a precizat ca un element care va "cantari greu si negativ" in raportul privind Mecanismului de Cooperare si Verificare este acela ca institutiile statului sunt atacate. 

"Nu ii va afecta pe politicieni, ci ii va afecta pe romani, faptul ca de circa cinci luni toate institutiile statului sunt supuse unor atacuri continue. Fie ca vorbim de ANI, fie ca vorbim de Curtea Constitutionala, fie ca vorbim de Parchetul General, fie ca vorbim de Inalta Curte de Casatie si Justitie, fie ca vorbim de structurile de securitate nationala, toate sunt in tirul, paradoxal, al Puterii. Nici macar nu le ataca Opozitia, ci Puterea le ataca. Cei care cred ca asa isi vor subordona institutiile statului gresesc. Cat timp voi fi aici, nu si le vor subordona. Aceste institutii vor functiona independent de influenta politica. Iar cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice", a adaugat Basescu. 

El a mai afirmat ca atacurile la adresa institutiilor statului, venite din partea politicienilor, nu fac decat sa arate ca Romania are o clasa politica ce nu intelege functionarea statului de drept. 

"Politicienii trebuie sa inteleaga ca ultimul an cand institutiile au functionat cu ordine din sediile de partid a fost 2004. Acesta este motivul pentru care am propus numirea unor politicieni independenti in fruntea serviciilor de informatii. Acesta este motivul pentru care la DNA si Parchetul General am desemnat, in intelegere cu ministrul Justitiei, oameni care nu aveau nicio legatura cu partidele politice. Acesta este motivul pentru care, in cooperare cu ministrul Justitiei, am numit demnitari la ICCJ fara influente politice, fara sa ma consult cu partidul, ci pe baza a ceea ce oamenii acestia facusera in trecut. Nu voi renunta acum sa spun: "de dragul linistii pe care mi-o dati, de dragul fotoliului de la Cotroceni, veniti sa le negociem putin institutiile astea". Exclus!", a completat seful statului. 

Basescu a opinat ca membri ai unor institutii precum CSM sau CCR au fost "luati la tocat la bucata" de anumite trusturi de presa, pentru intimidarea lor. 

"Seamana cu atacurile mafiote. Pe de o parte politicienii, pe de-o parte oameni de afaceri detinatori de trusturi media cu dosare penale. Fac un apel pentru curatenia campaniei electorale sa inceteze aceste tipuri de atacuri. In ceea ce ma priveste, dati-i inainte", a adaugat Basescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: