Liviu Voinea: Reducerea cotei unice la 12% ar taia 7,3 miliarde de lei din buget

Data publicarii: 13-11-2012 | Economie

Trecut recent din "tabara" expertilor care au criticat masurile guvernelor in cea a demnitarilor numiti sa ia masuri fiscale, Liviu Voinea (37 de ani) si-a pastrat discursul analitic. Cu toate presiunile pe care, foarte probabil, le are de infruntat, a analizat la rece impactul fiecarei masuri propuse mai mult sau mai putin oficial si are raspunsuri pregatite atat pentru decidentii care vor sa introduca diverse schimbari in politicile publice, cat si pentru consultantii nemultumiti de unele prevederi fiscale. S-a vorbit de la cel mai inalt nivel despre reducerea cotei unice?

Voinea e de acord, dar numai punctual, mai exact cu scaderea cotei doar pentru persoanele cu venituri mici, nu pentru toti contribuabilii. TVA la incasare va crea probleme? Desigur, dar "numai acelora care vor sa se foloseasca de sistemul actual pentru a isi crea avantaje prin deducerea si solicitarea de rambursare a TVA neachitat", precizeaza oficialul Finantelor. Intr-un interviu pentru "Adevarul", Liviu Voinea arata ca Romania are toate sansele sa treaca peste problemele economice, dar "depinde cat de seriosi vor fi cei care vor prelua finantele tarii".

"Adevarul": Sistemul fiscal romanesc este considerat de catre consultanti ca fiind "stufos" si complicat. Aveti intentia de a relaxa procedurile fiscale?

Liviu Voinea: Suntem in curs de relaxare a procedurilor, iar unele masuri sunt deja in legislatie. As aminti in primul rand posibilitatea acordata contribuabilului de a-si plati datoriile fiscale principale in ordinea vechimii si ulterior datoriile fiscale accesorii in ordinea vechimii, spre deosebire de variantele anterioare in care administratia stabilea ordinea. Mai mult, in aceasta perioada ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) traverseaza un amplu proces de restructurare, sub supravegherea Bancii Mondiale, in urma caruia multe proceduri vor fi simplificate. Acelasi program cu Banca Mondiala s-a derulat timp de sase ani in Bulgaria si, in urma aplicarii acestuia, incasarile bugetare ale vecinilor nostri au crescut in fiecare an cu cate 1% din PIB. Ne asteptam la aceleasi rezultate si pentru Romania.

Cititi interviul integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: