Euro intra fara zgomot in perioada electorala. BNR revine la controlul strict al cursului

Data publicarii: 13-11-2012 | Finante-Banci

Cursul leu/euro tinde sa fie o prezenta discreta in perioada campaniei pentru parlamentarele din 6 decembrie, moneda nationala intarindu-se vizibil pe parcursul saptamanii trecute pana la paritatea de 4,50 lei/euro si beneficiind de sprijinul verbal al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, care a spus ca nu mai exista riscuri de depreciere puternica. 

Cresterea inflatiei si acumularea necontenita de credite neperformante in bilanturile bancilor - in principal pe segmentul creditelor in valuta - nu pot lasa banca centrala indiferenta din moment ce cursul este un factor crucial pentru ambele tendinte.

Noua solutie gasita de BNR pentru controlul inflatiei si al presiunilor de depreciere a leului este controlul lichiditatilor in lei, iar ultima indicatie transmisa pietei la acest capitol este trecerea la un management "ferm" al lichiditatilor.

Ieri insa banca centrala i-a nedumerit pe unii jucatori dupa ce a hotarat sa relaxeze plafonul lichiditatilor injectate prin operatiuni repo ridicandu-l de la 4 la 6 mld. euro. Numarul foarte mare al bancilor participante la licitatia saptamanala - 14 - a sugerat o crestere a necesarului de lei dupa ce saptamana trecuta s-au inregistrat mai multe vanzari de valuta. Totusi, tensiunea pe lichiditate nu a fost vizibila la nivelul dobanzilor interbancare ROBOR, insa pe de alta parte Ministerul Finantelor a trebuit sa accepte o noua crestere usoara a randamentului mediu la titlurile de stat pe un an, pana la 6,13%.

In conditiile in care pietele externe traverseaza o perioada mai linistita, iar regiunea Europei Centrale si de Est se bucura in ultimele saptamani de o reducere a perceptiei de risc si implicit de cresterea interesului pentru acumularea de expuneri pe instrumente financiare, leul ar putea ramane ferit de noi presiuni, chiar daca nu sunt excluse episoade de crestere a cursului din nou spre 4,55 lei/euro. Strainii au aratat un apetit crescand pentru titlurile romanesti in ultima luna, iar rezerva de valuta record din vistieria Ministerului Finantelor poate constitui o sursa de vanzari de euro pe piata.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: