Expertii Kasperky: Telefoanele cu Android 2.3 si 4.0, cele mai frecvente tinte ale atacurilor informatice

Data publicarii: 14-11-2012 | IT&C

Telefoanele mobile cu versiunile Android 2.3 si 4.0 sunt cele mai frecvente tinte ale infractorilor cibernetici, trend consemnat in trimestrul al treilea din acest an de catre specialistii Kasperky Lab.

Analiza realizata de Kaspersky Lab asupra programelor malware care vizeaza Android OS, din intervalul iulie-septembrie 2012, arata faptul ca tintele predilecte ale atacurilor cibernetice au fost versiunile Android 2.3.6, ('Gingerbread'), cu 28% din total, si 4.0.4 ('Ice Cream Sandwich'), cu 22%. 

Potrivit sursei citate, mai mult de jumatate dintre programele malware detectate pe smartphoneurile utilizatorilor s-au dovedit a fi Troieni SMS, precum programele daunatoare care fura bani din conturile mobile ale victimelor, trimitand mesaje SMS catre numerele cu abonamente premium. 

OpFake a devenit cea mai raspandita dintre toate familiile de malware pentru mobile, reprezentand 38,3% dintre toate programele daunatoare detectate pe Android. Toate programele din aceasta familie se deghizeaza in OperaMini. 

In plus, o cincime dintre programele detectate pe dispozitivele utilizatorilor sunt Troieni care apartin familiei Plangton. Acestia colecteaza datele abonamentului de pe telefon, le trimit catre serverul de comanda si asteapta comenzile infractorilor cibernetici.

Locul al treilea in clasamentul amenintarilor valabile pe trimestrul al treilea a fost ocupat de familia Fakelnst, ai caror membri se prezinta ca softuri de instalare pentru programele populare (17%). Cele doua tipuri de malware sunt distribuite, in principal, prin intermediul asa-numitelor magazine alternative online de aplicatii, create de infractorii cibernetici. 

Kaspersky Lab este cel mai mare producator privat de solutii de securitate endpoint din lume, fiind inclus in topul primilor patru producatori de solutii pentru protectie endpoint la nivel mondial. 

Pe parcursul celor 15 ani de existenta, Kaspersky Lab a ramas o companie inovatoare in domeniul securitatii informatice si ofera suite de protectie IT pentru utilizatori individuali, SMB si companii mari. 

Compania este prezenta in aproximativ 200 de tari si protejeaza peste 300 de milioane de utilizatori din intreaga lume.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: