Deficite de apa in solul agricol in mai multe regiuni din tara, in perioada 15-21 noiembrie

Data publicarii: 15-11-2012 | Mediu

Rezerva de umiditate din solul agricol va fi in limite satisfacatoare, in urmatoarea saptamana, la cultura graului de toamna, deficite semnificative semnalandu-se, insa, in Moldova, cea mai mare parte a Olteniei si Dobrogei, vestul, sudul si estul Munteniei, precum si local in centrul Banatului, se mentioneaza in prognoza agrometeorologica intocmita pentru perioada 15-21 noiembrie de catre specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/.

Potrivit sursei citate, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna se va mentine in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. 

In Moldova, cea mai mare parte a Olteniei si Dobrogei, vestul, sudul si estul Munteniei, precum si local in centrul Banatului, se vor semnala deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si local puternica. 

Din punct de vedere agrometeorologic, procesele vegetative ale speciilor de toamna si pomi-viticole se vor derula normal in aproape toata tara si usor mai lent in zonele depresionare. 

Astfel, culturile de orz, grau de toamna si rapita isi vor continua dezvoltarea, in timp ce la pomii fructiferi si vita-de-vie se vor inregistra maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor. Totodata, izolat se va putea declansa faza de repaus vegetativ, in majoritatea plantatiilor. 

In ceea ce priveste caracteristicile meteorologice, sub aspect termic, in intervalul 15-21 noiembrie, va predomina o vreme usor mai rece decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii. 

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -3 si 10 grade Celsius, mai scazuta cu 1-4 grade in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari. Maximele vor oscila intre 4 si 15 grade Celsius, in toate zonele de cultura, iar minimele intre -9 si 7 grade Celsius. Valorile cele mai scazute, respectiv intre -9 si -5 grade Celsius, sunt posibile in zonele depresionare, unde se va produce bruma si inghet la suprafata solului. 

La nivelul solului agricol, temperatura medie diurna la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 4 si 12 grade Celsius, optima desfasurarii proceselor vegetative ale speciilor de toamna din zonele de campie. 

Specialistii ANM prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: