Echipa FMI a incheiat vizita la Bucuresti; misiunea revine in Romania dupa alegeri

Data publicarii: 15-11-2012 | Economie

Delegatia comuna a Fondului Monetar International si Comisiei Europene a incheiat, miercuri, vizita la Bucuresti, pe parcursul careia a purtat discutii tehnice cu autoritatile romane, privind perspectivele macroeconomice si progresele inregistrate in vederea indeplinirii tintelor fiscale stabilite pentru anul 2012, au anuntat, miercuri, reprezentantii FMI, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Echipa FMI, condusa de Erik de Vrijer a discutat, de asemenea, despre implementarea reformelor structurale si, in linii generale, despre bugetul pe anul 2013. 

Delegatia a sosit in Romania pe 6 noiembrie. 

O misiune a FMI va veni la Bucuresti pentru a purta discutii privind urmatoarea evaluare a programului, dupa instalarea noului guvern, ca urmare a alegerilor parlamentare. 

In discutiile avute miercuri cu presedintele Traian Basescu, reprezentantii delegatiei comune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au afirmat ca Romania va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca, in cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit. 

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Traian Basescu le-a spus expertilor internationali ca pentru Romania cel mai important lucru trebuie sa fie in prezent implementarea unor masuri care sa genereze crestere economica sustenabila. 

"In cadrul intrevederii, reprezentantii institutiilor financiare internationale au afirmat ca Romania va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca, in cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit. Expertii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au mai spus, de asemenea, ca, pentru a obtine crestere economica, Romania are nevoie de o crestere a productivitatii, de investitii de capital in productivitate, dar si investitii in capitalul uman", se mai arata in comunicatul citat. 

Potrivit Presedintiei, seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, a subliniat in discutiile de la Palatul Cotroceni faptul ca este foarte important sa se realizeze reforma sistemului de sanatate, dar si ca actualul sistem de educatie sa formeze persoane cat mai bine pregatite pentru a raspunde cerintelor existente pe piata muncii. 

Boardul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari). 

In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro. 

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: