Criza a ajuns si la firmele mari. Insolventele acestora, in crestere

Data publicarii: 15-11-2012 | Afaceri

Retalierul Mic.ro, constructorul Confort sau producatorul de lactate Tnuva sunt cateva dintre companiile  - nu mici - care au solicitat intrarea in insolventa in 2012. Din ce in ce mai multe firme importante intra pe lista celor care ajung in incapacitate de plata.

Fenomenul insol-ventei - stare a unei companii incapabila sa-si mai plateasca datoriile si care, in consecinta, se declara in insolventa pentru a se proteja de creditori si pentru a-si reorganiza activitatea  - nu mai este doar apanajul firmelor mici. Insolventa are in 2012 o incidenta sporita in randul companiilor mari, cu peste 250 de angajati, deoarece criza economica a ajuns si la acestea, au declarat ieri specialistii firmei Coface,  asigurator de credite.

 Semne rele pentru firmele mari

 Un prim semn este faptul ca valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente in 2012 este cu 34% mai mare decat cea a firmelor care au intrat in incapacitate de plata anul trecut. 

Totodata, datoriile cumulate de firmele in insolventa in acest an sunt cu 50% mai mari decat cifra de afaceri, nivel inferior celui inregistrat de firmele insolvente in 2011, pentru care valoarea datoriilor era dubla comparativ cu cea a cifrei de afaceri. In conditiile in care datoria medie pe firma insolventa nu a variat semnificativ, modificarea raportului indica o crestere a ponderii firmelor cu cifra importanta de afaceri.

"Se observa o crestere a calibrului financiar si social al firmelor insolvente in primele noua luni (...), ceea ce a determinat cresterea cifrei de afaceri si a datoriilor firmelor insolvente, dar in acelasi timp scaderea pe medie a ratei pierderii, a indatorarii si a duratei de incasare a creantelor", spune Coface.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: