Rata de absorbtie a fondurilor europene pe PNDR este de 48,3%

Data publicarii: 15-11-2012 | Economie

Rata de absorbtie a fondurilor europene pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) este de 48,3%, din care circa 42% provin din plata efectiva efectuata prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pe Axa 2 si 58% sunt plati efectuate prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si autoritatea de managment, a declarat, joi, Cornel Stefan, consilier, Directia Generala Dezvoltare Rurala din Ministerul Agriculturii - AM PNDR, intr-o conferinta de specialitate.

"In prezent, cu acest program stam destul de bine ca numar de proiecte contractate, insa ca plati efectuate mai avem de recuperat", a spus Cornel Stefan. 

Numarul total de proiecte depuse pe PNDR este de 139.000, valoarea lor fiind de 17 miliarde euro, depasind alocarea financiara pentru program, care a fost de circa 10 miliarde euro. 

Pana in prezent, au fost contractate 64.505 proiecte, avand o valoare totala de cinci miliarde euro. Numarul proiectelor finalizate se ridica la 3.563, in valoare totala de 758 milioane euro. 

"Din pacate, avem si proiecte reziliate, in valoare totala de 364 milioane euro, din diverse motive. Ca si plati efectuate, suntem undeva la 48,3%, efectiv platiti 4.129 milioane euro", a precizat directorul AMPNDR. 

Potrivit acestuia, suma incasata de la Comisia Europeana depaseste trei miliarde euro. 

Cele mai accesate masuri de investitii au fost masura 322, unde principalii beneficiari - autoritatile locale - au investit in drumuri, apa si canalizare, dar si masura 125, unde exista si componente de irigatii. 

Reprezentantul MADR a subliniat ca in perioada septembrie - octombrie a avut loc o sesiune privind investitiile in sistemul de irigatii, prilej cu care au fost depuse in jur de 90 de proiecte, suma alocata pentru aceasta sesiune fiind de circa 60 milioane euro. 

O alta masura foarte accesata a fost 121, care a permis achizitionarea de utilaje si modernizarea exploatatiilor agricole, dar si masura 123 care vizeaza procesarea produselor agricole. 

PNDR a fost aprobat in martie 2008, cand au avut loc si primele lansari. Tipurile de beneficiari ai acestui program sunt fermierii, IMM-urile, grupurile de producatori, ONG-urile precum si autoritatile publice locale. 

Programul a avut o alocare financiara de circa 10 miliarde euro, suma ce a fost depasita de valoarea totala a proiectelor depuse.

Directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, preciza, la inceputul acestei luni, ca sumele ce vor fi platite din fondurile europene pe dezvoltare rurala, pana la finele anului 2012, sunt estimate la 1,079 miliarde euro. Din alocarea totala pe PNDR 2007-2013, de 7,343 miliarde de euro, au fost efectuate plati de 2,39 miliarde de euro pana la 31 octombrie 2012, reprezentand 32,61% din alocare, dar, tinand cont si de valorile aferente masurilor delegate catre APIA, pentru care s-au platit 1,733 miliarde euro, procentul platilor efectuate a atins aproape 42%. 

Pachetul financiar al Romaniei 2007-2013 este de 13,5 miliarde de euro, din care 8,5 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala si 5 miliarde de euro pentru plati directe.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: