Adrian Vasilescu (BNR): Ne asteptam anul acesta la o crestere economica intre 0,5 si 1%

Data publicarii: 15-11-2012 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta, in acest an, la o crestere a Produsului Intern Brut intre 0,5% si 1%, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Datele exacte privind influentele unor domenii din economie asupra acestui rezultat al PIB le vom avea abia in 6 decembrie. Sunt milioane si milioane de calcule, de experti care lucreaza cu zeci de calculatoare din toata Europa. De fapt, acum datele PIB se transmit in aceeasi zi in toata Uniunea Europeana. La aceasta ora, cand vorbim noi, ne mai lipseste un tablou, cel pe Uniunea Europeana, care va veni de la Biroul European de Statistica, de la Eurostat, abia in cursul dupa amiezii. Atunci stim mai bine cum stam. Cred ca, comparativ, in acest tablou, nu stam rau. Stam rau analitic, cand analizam noi fata de noi", a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia sunt trei minusuri inregistrate, la datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS). 

"Aceste trei minusuri, pentru ca sunt trei minusuri inregistrate in lantul PIB, pe orizontala in trimestrul trei fata de trimestrul doi, avem un prim minus, care este 0,5%. Pe verticala, trimestrul trei din 2012 fata de trimestrul trei din 2011, serie bruta, minus 0,6%, si serie ajustata sezonier minus 0,8%. Iata ca avem trei cifre de minus. Daca privim mai departe vedem ca PIB-ul cumulat T1 plus T2 plus T3 vedem doua semne de plus, respectiv seria bruta plus 0,2, seria ajustata plus 0,4%. Ne asteptam la o crestere un pic mai mare in trimestrul 4, ceea ce ar putea sa duca PIB-ul anului intreg undeva intre plus 0,5% si plus 1%", a afirmat Vasilescu. 

Fiind intrebat daca se asteapta la o crestere a cererii agregate in trimestrul 4, acesta a spus ca in T4 intotdeauna a fost un salt in acest domeniu, "mai ales pe partea de consum, pentru ca in T4 sunt doua sarbatori ale romanilor, Craciunul si Anul nou, si extazul cumparaturilor din trimestrul 4, toate astea au adus un plus de PIB". 

Produsul Intern Brut a scazut in trimestrul al treilea din acest an, in termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimari ale Institutului National de Statistica. 

Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier. 

In primele noua luni din 2012, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2011.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: