AMB Holding: Terenurile agricole se vor scumpi odata cu aparitia reglementarilor ce vor permite comasarea acestora

Data publicarii: 16-11-2012 | Economie

Terenurile agricole din Romania se vor scumpi odata cu aparitia reglementarilor ce vor permite comasarea acestora, preturile urmand sa fie similare cu cele practicate in alte tari ale Uniunii Europene, respectiv de 8.000 - 10.000 de euro pe hectar, a declarat, joi, Victor Emanuel Ciuperca, director zonal AMB Holding, intr-o conferinta de specialitate.

In acest context, el le-a recomandat fermierilor si oamenilor de afaceri participantilor la eveniment sa achizitioneze si sa compacteze cat mai multe terenuri, in conditiile in care, in prezent, preturile acestora variaza intre 1.000 si 5.000 de euro/hectar, scumpirea urmand sa se produca, in opinia lui, intr-un termen scurt. 

Ciuperca a explicat ca, in urmatorii doi ani, preturile terenurilor agricole in Romania vor fi influentate de trei factori: specula, comasarea si productivitatea terenurilor. 

"Specula este un termen pe care il auzim din ce in ce mai des si toata lumea se teme ca vor veni speculantii de terenuri si asta va afecta agricultura din Romania. Daca terenurile agricole din Romania ar face obiectul unor reglementari legate de obligativitatea exploatarii lui intr-un anumit termen sau intretinerea lui, specula nu ar mai exista", a spus acesta. 

In ceea ce priveste comasarea, specialistul a amintit ca, la finele lui 2011, la Senat a fost depusa o initiativa legislativa ''destul de buna", respectiv Legea comasarii terenurilor. 

"Pentru un investitor strain, cred ca este cel mai important lucru sa stie ca poate cumpara o suprafata mare de teren pe care sa o administreze usor si sa o exploateze usor. In prezent, in Romania, undeva la 90% dintre subiectii care apeleaza la subventii au ferme agricole sub 10 hectare. Asta inseamna ca proprietatile majoritatii fermierilor din Romania sunt sub 10 hectare, adica foarte mici, neatractive pentru a fi cumparate si exploatate ulterior de catre un agent economic institutional. Prin legea comasarii asa cum a fost ea propusa, insa data uitarii, se dadea posibilitatea, si compensatii, persoanelor fizice care detin suprafete mici de teren sa le poata fie arenda pe termen lung, fie sa le vanda vecinilor, care sa constituie suprafete mai mari de teren. Aceasta initiativa trebuie incurajata si, odata cu aparitia unei asemenea legi, va garantez ca cele peste doua milioane de hectare nelucrate in Romania vor intra in circuitul economic. Poate ca vor fi intr-o prima faza speculate, dar chiar si asta va atrage fonduri, taxe, statul va castiga de pe urma acestor tranzactii si, in ultima instanta, ele vor fi exploatate de investitorii din agricultura", a aratat Victor Ciuperca. 

De asemenea, un teren agricol va deveni mai bun, deci mai scump, pe masura ce productivitatea lui va creste. In opinia reprezentantului AMB Holding, in viitor vor deveni mai atractive terenurile care au fost mai inainte lucrate, ale caror origini si calitati sunt cunoscute. 

"De exemplu, daca un teren este propice pentru agricultura, daca are studii pedologice, adica are un istoric, atunci acel teren se va vinde mai scump'', a precizat el. 

Astfel, plecand de la cei trei factori mentionati - specula, comasarea si productivitatea terenurilor - in Romania preturile la terenurile agricole variaza intre 1.000 si 5.000 de euro/hectar. 

"In Uniunea Europeana, aproape de noi, preturile la terenuri depasesc 8.000 - 10.000 de euro/hectar. Consider ca si in Romania tendinta va fi aceeasi, de asta recomand sa achizitionati si sa compactati terenuri cat mai mult si asta pe termen scurt. Astazi, daca discutam despre achizitiile bucatilor mici de teren, ele nu devin riscante, pentru ca sunt convins ca, pana la urma, se va trece la comasarea lor. Sunt convins ca statul si MADR vor trebui sa lucreze pentru a promulga o lege prin care sa permita comasarea terenurilor. Momentul aparitiei acestor reglementari va fi si momentul in care preturile vor creste si acesta este beneficiul micului fermier sau taran care are una sau mai multe suprafete de teren pe care nu le poate lucra pentru ca sunt disparate, a mostenit un hectar aici si unul la un kilometru. In acel moment, cred ca agricultura va avea si o alta fata, va produce mai mult, va aduce mai multe beneficii statului", a conchis Victor Ciuperca.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: