Ponta: Membrii Guvernului il vor sprijini pe Basescu in exprimarea unei pozitii cat mai ferme la Bruxelles

Data publicarii: 16-11-2012 | Politica

Membrii Guvernului care au participat la negocierile vizand exercitiul financiar multianual al Uniunii Europene ii pot furniza presedintelui Traian Basescu toate datele de la discutiile pe aceasta tema, pentru a-l "spijini" sa exprime pozitia Romaniei de o maniera cat mai ferma, a declarat joi premierul Victor Ponta.

El a avut o intalnire cu seful statului, in care s-a discutat despre reprezentarea Romaniei la summitul extraordinar care va avea loc pe 22-23 noiembrie la Bruxelles. 

"Domnia sa m-a anuntat ca, tinand cont de situatia europeana, doreste si prefera s-a participe personal la Consiliul European, pentru a sustine pozitia Romaniei si, eventual, pentru a obtine aceste doua obiective fundamentale pentru Romania in perioada 2014-2020", a afirmat premierul. 

El a spus ca a "luat act" de decizia presedintelui si ca Executivul ii va furniza acestuia toate informatiile necesare. 

"Fiind vorba realmente de teme ce tin de interesele nationale ale Romaniei, toate datele si informatiile pe care le-am acumulat in aceasta perioada, in timpul negocierilor pe toate palierele, inclusiv consilierii guvernamentali si persoanele care au participat la negocieri, din punctul meu de vedere, merg sa-l informeze pe presedinte si sa-l sprijine in exprimarea unei pozitii cat mai ferme si cat mai clare a Romaniei fata de propunerile atat ale Comisiei Europene, cat si ale Parlamentului European, propuneri pe care Guvernul le considera sustenabile si avantajoase pentru Romania, cat si fata de propunerea presedintelui van Rompuy, o propunere inacceptabila, fata de care Romania nu poate sa aiba o alta reactie decat, repet, utilizarea dreptului sau de veto", a sustinut Ponta. 

"Sper ca am rezolvat una din marile dileme - cine participa la Consiliul European", a adaugat seful Guvernului. 

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a propunerii de cheltuieli de 1.033 miliarde de euro pentru bugetul pe perioada 2014-2020, conform unui proiect de buget obtinut de France Presse. 

Herman van Rompuy doreste reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricola Comuna. Aceste doua politici reprezinta cele mai importante capitole de cheltuieli ale bugetului european. 

Rompuy le-a transmis aceasta propunere statelor membre in noaptea de marti spre miercuri si le-a dat termen de o saptamana pentru a se pronunta, noteaza AFP. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: