Reuters: Recesiunea s-a adancit in Europa Centrala si de Est, iar perspectivele sunt sumbre

Data publicarii: 16-11-2012 | International

In majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est recesiunea s-a adancit in trimestrul trei din 2012, din cauza cererii mai scazute pentru exporturi si a programelor de austeritate, in timp ce perspectivele unei redresari par indepartate, transmite Reuters.

Seceta prelungita, turbulentele politice si incetinirea principalei piete de export - Germania - au afectat, de asemenea, economiile din regiune. Ungaria si Romania, care au raportat pentru trimestrul trei din 2012 o scadere a Produsului Intern Brut de 0,5%, comparativ cu precedentele trei luni, fata de un declin de 0,3% estimat de analisti, s-au confruntat cu efectele secetei, care afectat productia agricola, dupa rezultatele bune obtinute in 2011. La sfarsitul anului trecut, Romania a intrat intr-o recesiune in forma de 'W', pe fondul masurilor de austeritate adoptate conform acordului cu FMI. Batalia politica dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta a dus la deprecierea record a leului si a afectat increderea investitorilor si, probabil, rezultatele referitoare la evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul trei. 

'Pentru a tine sub control cheltuielile bugetare, guvernul a fost fortat sa reduca cheltuielile de capital, cu implicatii negative asupra sectorului constructiilor si industriei. In acelasi timp, recolta slaba de cereale a afectat productia agricola', a declarat Mihai Patrulescu, senior economist la UniCredit, in Bucuresti. 

Declinul economiei Ungariei s-a extins la perioada ianuarie-septembrie 2012 in timp ce economia Cehiei s-a contract peste estimarile analistilor in trimestrul trei, cu 0,3%, extinzand scaderea Produsului Intern Brut pe intregul an 2012. 

'Datele sunt destul de sumbre. Principala preocupare o reprezinta problemele din zona euro, care afecteaza comertul, sistemele bancare si in general reduc increderea, dar exista si probleme locale', a explicat economistul Neil Shearing, de la Capital Economics. 

Europa Centrala depinde semnificativ de exporturile catre zona euro iar incetinirea afecteaza industria, mai ales cand este combinata cu scaderea cererii pe plan intern. 'Daca nu se va inregistra o inrautatire a crizei din zona euro, regiunea va evita criza inregistrata in 2008-2009 dar unele tari vor ramane in recesiune si cresterea va fi destul de anemica', a adaugat Shearing. 

Cu exceptia Slovaciei, unde avansul sectorului auto mentine economia pe o traiectorie ascendenta, majorarile de taxe si reducerea cheltuielilor au afectat cererea pe plan intern in statele din Europa Centrala si de Est, unde investitiile in infrastructura au scazut. 

Exceptia o constituie cea mai saraca tara din UE, Bulgaria, care a inregistrat in trimestrul trei o crestere de 0,1%. Polonia, cea mai mare economie a regiunii, va raporta in 30 noiembrie datele privind evolutia Produsului Intern Brut, iar analistii se asteapta la o incetinire a cresterii la 1,8%. 

Si Slovacia a raportat o incetinire a avansului economiei, la 0,6%, dar ramane una din cele mai bune evolutii din Europa. 

Cele 17 state din zona euro au intrat oficial in recesiune in al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oara in ultimii trei ani, conform unei estimari preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat). 

Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o scadere de 0,1% in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa o scadere de 0,2% in trimestrul al doilea. 

Definitia tehnica a recesiunii este doua trimestre consecutive de contractie a PIB-ului. In schimb, Uniunea Europeana (UE 27) a evitat recesiunea gratie unei cresteri modeste de 0,1% in trimestrul al treilea dupa o scadere de 0,2% in trimestrul al doilea. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: