Croitoru (BNR): Romania continua sa aiba bune fundamente. 2013, un an cheie

Data publicarii: 16-11-2012 | Finante-Banci

In 2013 exista doua riscuri majore pentru Romania, respectiv adancirea recesiunii din zona euro si alegerile din acest an, a declarat, vineri, intr-o conferinta de specialitate, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Romania continua sa aiba bune fundamente. Anul 2013 va fi cheie pentru ca va fi o schimbare de Guvern, care se va reflecta sau nu, vom vedea, intr-o schimbare a politicii fiscale. Fundamentele bune sunt indatorarea relativ redusa, rezervele semnificativ bune, performanta fiscala la deficit si, bineinteles, avem acordul cu Fondul Monetar International. Exista doua riscuri majore in 2013, cel care vine din exterior, adancirea zonei euro intr-o recesiune si, bineinteles, alegerile din acest an", a spus Croitoru. 

Potrivit acestuia, principala problema de anul viitor este ce schimbari vor avea loc in buget. 

" Va fi pro crestere sau va fi anti crestere? Cum poate fi pro crestere? Modificari pe partea de impozite care sa duca la stoparea cresterii cumva. Astea sunt problemele Romaniei", a explicat oficialul BNR 

Referitor la natura crizei din zona euro, acesta a afirmat ca s-au lansat doua posibilitati dupa anul 2009, respectiv aceea ca ar fi o problema fiscala sau una a balantei de plati. 

"Una ca ar fi o problema fiscala, de natura pur fiscala, cealalta ca ar fi o problema de natura balantei de plati. Cred ca prin deciziile pe care le-au luat cei care decid in Europa au hotarat ca este mai mult o problema de natura fiscala. Daca va uitati la deficitul bugetar veti constata ca printre tarile care au probleme acum in zona euro va fi selectata, dupa acest indicator, doar Grecia. Daca ne uitam la datoria publica vom vedea ca, de asemenea, este un indicator care nu selecteaza tarile cu probleme. Am facut calcule sa vad cine se abate de la benchmark-ul de 60%, ponderea datoriei in PIB, si am vazut ca selecteaza Grecia, Italia, Belgia, Portugalia, dar nu reuseste sa selecteze Estonia, Irlanda, Spania. Un al treilea indicator, anume deficitul de cont curent, aduce la un loc toate tarile care au fost incluse in acest grup. Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania, aceste tari au o problema a balantei de plati. Sunt doua tipuri de solutii, unele sunt recesioniste, altele expansioniste", a spus Croitoru. 

Intre solutiile recesioniste, Croitoru a selectat doua si anume limitarea deficitelor bugetare, solutia adoptata in UE, si taierile de salarii. 

"Exista temeiuri pentru aceasta decizie (limitarea deficitelor bugetare n.r.) dar este contractionista. Timing-ul, perioada in care se aplica s-ar putea sa nu fie cea mai inspirata. A doua masura aplicata si de sectoarele private din tarile respective si de sectoarele publice au fost asa-numitele devalorizari interne, mai pe romaneste, taierile de salarii. Si Romania a practicat acest lucru, atat in sectorul privat, cat si in sectorul public. In Romania, insa, a fost diferit. Noi avem si alte doua canale prin care putem sa operam ajustarile, am avut rata de schimb, avand politica monetara, si rata a dobanzii. Aceste tari din zona euro nu au aceste instrumente", a mai afirmat consilierul guvernatorului BNR.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: