Tranzactii cu carduri de 22 mld. euro din care 18 mld. euro retrageri

Data publicarii: 19-11-2012 | Finante-Banci

Volumul platilor efectuate cu cardul la comercianti si pe internet a depasit 17 miliarde de lei (4 mld. euro) in primele trei trimestre din acest an si a ajuns la 18% din totalul tranzactiilor pe fondul promovarii mai agresive de catre banci a alternativei platii directe si al exploziei magazinelor online.

Retragerile de numerar reprezinta insa grosul tran-zactiilor si au atins 79 miliarde de lei (18 mld. euro) in primele noua luni.

Volumul total al platilor efectuate cu cele peste 13 milioane de carduri aflate in circulatie pe piata locala s-a apropiat de 96 miliarde de lei (22 mld. euro) in primele noua luni, fiind in crestere cu 11% fata de perioada corespun-zatoare a anului trecut. Tranzactiile la comercianti si cele pe internet au inregistrat insa un ritm de crestere mai accelerat, de circa 20%.

Cresterea tranzactiilor la comercianti vine si in contextul in care bancherii si-au extins retelele de acceptare si numarul de POS-uri instalate la comercianti a crescut cu 50% in ultimii patru ani. La sfarsitul lunii septembrie existau pe piata peste 125.000 de POS-uri dupa ce intr-un interval de numai trei luni au fost instalate peste 1.500 de terminale.

Integral in ZF.ro