Previziune Greenpeace: Romania va produce energie din surse regenerabile in proportie de 84% pana in 2050

Data publicarii: 19-11-2012 | Mediu

Romania va ajunge, pana in 2050, sa produca energie din surse regenerabile in proportie de 84% din total, in conditiile in care, in prezent, productia este estimata la 25%, releva Raportul Energy [R]evolution pentru 2012, lansat, in premiera, luni, intr-o conferinta de presa, de Greenpeace Romania.

Potrivit concluziilor cercetarii, in care se fac estimari bazate pe doua scenarii (Energy [R]evolution, respectiv un scenariu de referinta), in prezent sursele regenerabile satisfac un sfert din energia primara de caldura a Romaniei, contributia principala provenind din utilizarea biomasei. 

De altfel, studiul Greenpeace arata faptul ca, pana in 2020, energia hidroelectrica si cea eoliana vor ramane principalii contributori ai cresterii cotei de piata in Romania, iar din acest an energia eoliana va completa acest tablou. 

Din estimarile specialistilor reiese ca, in urmatorii 38 de ani, daca se respecta scenariul Energy [R]evolution, Romania poate avea 84% din totalul energiei produse din surse regenerabile. 

Totodata, Greenpeace considera ca, odata cu eliminarea energiei nucleare, tara noastra poate obtine o reducere a emisiilor de CO2 de opt milioane de tone, pana in anul 2020. 

In anul 2009, sursele de energie reprezentau 16% din cererea de energie primara a Romaniei, iar sursa principala era reprezentata de biomasa, folosita in principal in sectorul energiei nucleare. 

La ora actuala, aprovizionarea cu energie primara este asigurata in continuare, in procent de 75%, de combustibili fosili, si de 9% de energie nucleara, mentioneaza autorii Raportului Energy [R]evolution. 

Conform documentului citat, sursele regenerabile contribuie la producerea de energie electrica (27%) si producerea de energie termica (25%). 

In ceea ce priveste locurile de munca existente in sectorul energetic romanesc, previziunile Greenpeace apreciaza ca, pana in 2020, vor fi 36.000 de angajati (scenariul Energy [R]evolution), respectiv 30.000 angajati (scenariul de referinta). 

De asemenea, in viziunea Energy [R]evolution, in 2015, vor exista 41.000 de locuri de munca ocupate in sectorul energetic din Romania, insa cu 2.000 mai putine in scenariul de referinta. 

Pentru ca estimarile specialistilor Greenpeace sa se concretizeze ar fi necesare investitii de 101 miliarde de euro, inclusiv investitii pentru inlocuirea instalatiilor vechi, pana in 2050. In urma alocarii acestei sume, Romania face economii totale de combustibili, in urmatoarele decenii, de 18 miliarde de euro. 

'Fiecare euro in plus la pretul benzinei ii costa pe europeni peste 400 de milioane de euro pe luna. Stabilind un nou obiectiv pentru sistemul energetic, Uniunea Europeana poate elimina aceasta dependenta cu aproximativ jumatate pana in 2030. Energia regenerabila, combinata cu standarde de eficienta energetica pentru automobile si cladiri va revitaliza societatea si va economisi miliarde de euro', a mentionat Sven Teske, expert in energie al Greenpeace International. 

Greenpeace Romania a prezentat, luni, Raportul '[R]evolutia Energetica' ce pune accent pe beneficiile pe care Romania le poate obtine daca va alege trecerea la un sistem energetic sustenabil. 

Documentul a fost intocmit de Greenpeace International, in colaborare cu EREC (Consiliul pentru Energie Regenerabila - European Renewable Energy Council), DLR (Centrul Aerospatial German) si German Institute of Technical Thermodynamics. 

Datele oficiale, existente la nivel european, arata ca, in prezent, energia regenerabila furnizeaza 12,5% din totalul energiei necesare in Europa, iar pana in 2020 este stabilita o tinta de 20%.

Sursa: AGERPRES