CAE: Situatia dintre Israel si Fasia Gaza subliniaza urgenta unei solutii cu doua state

Data publicarii: 20-11-2012 | International

Uniunea Europeana isi exprima grava preocupare privind situatia din Israel si Fasia Gaza si profundul regret pentru pierderile de vieti omenesti de ambele parti si face apel la incetarea imediata a ostilitatilor, se mentioneaza in concluziile Consiliului Afaceri Externe (CAE) de luni de la Bruxelles.

CAE apreciaza ca toate atacurile din regiune trebuie sa inceteze, intrucat provoaca suferinte nejustificate civililor nevinovati, si face apel la incetarea urgenta a ostilitatilor. De asemenea, ministrii de externe din UE sustin eforturile Egiptului si ale altor actori de a media o rapida incetare a focului si saluta misiunea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, in regiune. 

UE condamna cu fermitate atacurile cu racheta asupra Israelului din Fasia Gaza pe care Hamas si alte grupari armate din acest teritoriu ar trebui sa le inceteze imediat. Nu poate exista justificare pentru tiruri deliberate asupra unor civili nevinovati, se precizeaza in concluziile CAE. Israelul are dreptul de a-si proteja populatia de astfel de atacuri, dar actionand in acest sens trebuie sa actioneze proportionat si sa asigure tot timpul protectia civililor. UE subliniaza de asemenea necesitatea ca toate partile sa respecte pe deplin legea umanitara internationala. 

O incetare imediata a ostilitatilor este in interesul tuturor, mai ales intr-un moment de instabilitate in regiune. Situatia din ultimele zile subliniaza inca o data necesitatea urgenta de a se merge in sensul unei solutii cu doua state, care sa traiasca in pace si securitate, apreciaza sefii diplomatiilor din UE, mentionand inca o data ca UE va continua sa colaboreze cu toti factorii de influenta in regiune pentru realizarea acestui deziderat.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: