BNR a imprumutat 17 banci cu 6 miliarde lei. Cererea a ajuns la un nou record

Data publicarii: 20-11-2012 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni un numar de 17 banci cu suma de 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operatiuni, de 30,19 miliarde lei.

Dealerii spun ca cererea ridicata a fost generata de deficitul de lei din piata, in urma vanzarilor indirecte realizate de banca centrala, dar si de faptul ca BNR a eliminat restrictia privind numarul de emisiuni de titluri acceptat in cadrul unei operatiuni de piata monetara. Anterior, o banca putea aduce in garantie la o licitatie repo titluri de stat cel mult cinci emisiuni diferite.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Banca centrala a plafonat luni, pentru a saptea saptamana consecutiv, suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, la 6 miliarde lei. Saptamana trecuta, un numar de 14 banci au imprumuta cele 6 miliarde lei puse la dispozitie de BNR, iar cererea bancilor a fost de 24,3 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Integral in Mediafax.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: