Fostul premier croat Ivo Sanader condamnat la 10 ani de inchisoare pentru coruptie

Data publicarii: 20-11-2012 | Politica

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat marti de un tribunal din Zagreb la zece ani de inchisoare intr-un proces in care este acuzat ca a primit mita de zece milioane de euro de la gigantul energetic maghiar MOL si de la o banca austriaca, transmit AFP si Reuters.

"Inculpatul Ivo Sanader este condamnat la o pedeapsa de zece ani de inchisoare", a declarat judecatorul Ivan Turudic, in timp ce fostul sef al guvernului din perioada 2003-2009 asculta cu o figura grava anuntarea verdictului. 

Judecatorul a mai dispus de asemenea ca Sanader sa plateasca statului, in interval de 15 zile, o amenda de 3,6 milioane de kune (circa 480.000 de euro). 

Parchetul ceruse o condamnare de 15 ani de inchisoare impotriva lui Sanader, adica cea mai mare pedeapsa posibila in acest dosar. 

Ivo Sanader, 59 de ani, devine cel mai inalt oficial condamnat pentru coruptie in Croatia, stat care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana in iulie 2013. Pana la acel moment, eforturile Zagrebului in lupta impotriva coruptiei vor fi atent monitorizate de UE. 

Instanta l-a gasit vinovat pe Sanader de primirea unor plati necuvenite de 482.000 de euro de la banca austriaca Hypo Alpe Adria Bank in timpul conflictului sarbo-croat (1991-1995) care a urmat proclamarii independentei de catre Zagreb, in timp ce era ministru adjunct al afacerilor externe. 

El a fost de asemenea condamnat pentru ca a primit mita de la grupul energetic maghiar MOL in 2008, pentru a-i permite sa obtina controlul asupra companiei petroliere croate INA, fara a detine majoritatea actiunilor. 

Sanader a negat orice acuzatie, spunand ca procesul este unul motivat politic.

Sursa: AGERPRES