Premierul Victor Ponta: Romania a absorbit 20% din fondurile europene pe Politica de Coeziune, nu sub 10%

Data publicarii: 20-11-2012 | Finante-Banci

Premierul Victor Ponta a afirmat, marti, in deschiderea sedintei de Guvern, ca la capitolul absorbtiei fondurilor europene prin Politica de Coeziune, Romania are un procentaj de 20%, infirmand astfel informatiile care aratau un grad de sub 10%.

'O sa va rog pe toti ministrii sa comunicati foarte corect situatia actuala pentru ca pe la televiziuni toata lumea isi da cu parerea dupa ureche. Aveti obligatia sa vorbiti tot timpul in termeni reali si in cifre reale (...) Rog Ministerul Afacerilor Europene sa dea datele simple. In ceea ce priveste platile directe in Agricultura in fiecare an gradul de absorbtie este 100%. Politica de Dezvoltare Rurala, o alta componenta importanta, este de 50% pana in acest moment, iar la Politica de Coeziune, din cele 19 miliarde de euro alocate Romaniei pentru 2007-2013, pana in acest moment au intrat, si mi-a confirmat-o chiar domnul Gherghina /Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, n.r./, patru miliarde de euro. Patru din 19 nu ies 10% pe nicio matematica. Patru din 19 inseamna 20% si tot e putin, foarte putin. Va rog sa comunicati corect si sa nu lasati minciunile repetate, cum ca Romania are sub 10% si atunci nu trebuie sa mai primeasca nimic', a atentionat Ponta. 

Seful Guvernului a adaugat ca un grad de absorbtie de sub 10% se inregistra la momentul preluarii guvernarii, iar probleme nerezolvate raman pe o serie de programe operationale. 

'(...) la momentul preluarii guvernarii Romania avea, intr-adevar, sub 10%, insa pe baza a ceea ce am reusit in aceasta toamna, acceptarea corectiilor financiare si indreptarea acelor neregularitati constatate in perioada 2009-2011, a facut ca la sfarsitul acestui an sa reincepem trimiterea de cereri de decontare pentru POS DRU, pentru Programul Operational Regional, unde Ministerul Dezvoltarii a indreptat, in aceasta vara, toate lucrurile gresite din 2009-2011, si pentru Programul Operational Sectorial de Mediu. Unde e greu sa facem ce e de facut in acest an este Programul Operational de Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii, unde, de asemenea sunt probleme grave din 2009-2011', a mentionat Victor Ponta. 

Premierul a subliniat, totodata, ca in ceea ce priveste bugetul european, Romania a primit din partea Comisiei Europene o propunere corecta. 

'Cred ca ce se intampla dupa 2014 pana in 2020 atat cu fondurile pe care le vom primi pe Politica Agricola Comuna, cat si cele pentru Coeziune, influenteaza viata fiecarui cetatean roman, fie ca este producator, fie ca beneficiaza de produse agricole din Romania, fie ca este beneficiar la Resurse Umane sau la Drumuri sau la Mediu sau la orice alt domeniu la care exista finantare europeana. Pentru 2014-2020, Romania a cerut mai mult chiar decat a fost trecut in propunerea Comisiei Europene. Propunerea Comisiei Europene sustinuta de Parlamentul European este una corecta si care raspunde in mare parte necesitatilor si asteptarilor Romaniei. Un argument iresponsabil este ca sa nu mai primim bani europeni ca si asa nu i-am cheltuit pe acestia. Argumentul a venit din partea unei foste ministre foarte buna la absorbtie', a declarat premierul.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: