Infograficul zilei: Cum au evoluat exporturile Romaniei in ultimii 21 de ani

Data publicarii: 20-11-2012 | Economie

Valoarea totala a bunurilor si serviciilor exportate din Romania in perioada 1991-2011 ajunge la aproape 347,6 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

  Daca in 1991 din tara noastra s-au exportat catre state din intreaga lume bunuri si servicii cu o valoare echivalenta cu 3,4 miliarde de euro, anul trecut valoarea lor a ajuns sa fie de 13 ori mai mare si sa depaseasca 45 de miliarde de euro.

  In urma cu 21 de ani, cea mai mare parte a exporturilor Romaniei aveau ca destinatie Federatia Rusa, valoarea acestora ajungand pana la echivalentul a 792,6 milioane de euro, potrivit datelor INS.

  Exporturi cu o valoare totala echivalenta a peste 140 de milioane de euro au fost trimise din tara noastra si catre state precum Franta (141,8 mil. euro), Olanda (184,8 mil. euro), Italia (214,2 mil. euro) si Germania (378,8 mil. euro).

La polul opus, in 1991, se exporta cel mai putin in state precum Malawi, Liberia, Malta, Republica Centrafricana, Salvador sau Laos.

  Anul trecut, cele mai multe bunuri si servicii au fost exportate in Germania, acestea avand o valoare totala de peste 8,4 miliarde de euro. Pe al doilea loc in topul statelor care au reprezentat, in 2011, o destinatie importanta pentru exporturile din Romania se afla Italia, unde s-au exportat bunuri si servicii in valoare de 5,8 miliarde de euro, aceasta fiind urmata apoi in clasament de Franta (3,3 mld. euro).

La polul opus se afla Republica Centrafricana, Insulele Turks si Caicos, Insulele Cayman, St. Lucia, AntileleOlandeze, Samoa Americana si Guam. Catre fiecare dintre aceste state s-au exportat anul trecut bunuri si servicii cu o valoare totala de doar 1.000 de euro, potrivit datelor INS.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: