CAB: Inca cinci persoane din dosarul fraudelor bancare au fost arestate; o alta persoana, eliberata

Data publicarii: 20-11-2012 | Actualitate

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis arestarea altor cinci persoane in dosarul fraudelor bancare in care sunt implicati, alaturi de bancheri, angajati ai Ministerului Economiei si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

CAB a admis recursul Parchetului - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) la decizia Tribunalului Bucuresti si a decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Toma Mihai, Denisa-Mihaela Amuza, Georgiana Piturca, Sorina Costea si Marilena Moga. 

De asemenea, magistratii CAB au admis si recursul Georgetei Popa impotriva incheierii de sedinta din Camera de Consiliu din data de 2 noiembrie a Tribunalului Bucuresti si au decis cercetarea acesteia in libertate. 

"CAB dispune punerea, de indata, in libertate a inculpatului Popa Georgeta (...) si dispune luarea masurii obligarii de a nu parasi localitatea, respectiv municipiul Bucuresti, pe o perioada de 30 zile, cu incepere de la data de 19.XI.2012 si pana la data de 18.XII.2012, inclusiv", se arata in decizia CAB. 

Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce procurorii au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei. 

Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro. 

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei prin utilizarea unor documente falsificate. 

Se mai retine ca invinuitii au obtinut in mod ilegal de la Ministerul Economiei, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de liderii gruparii. 

Potrivit procurorilor, activitatea gruparii a fost sprijinita de Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel - Duca, vicepresedinte al unei unitati bancare, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajati ai MECMA, si Florian Dragos Diaconescu. 

Dupa inceperea anchetei, Ministerul Economiei a anuntat ca angajatii institutiei implicati in acest caz au fost suspendati din functie. Este vorba de Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Mihai Grigoroiu, fost sef serviciu din 2009 in cadrul Organismului Intermediar pentru IMM, exercitand temporar functia de director general adjunct la Autoritatii de Management POS-CEE, Ionut Catalin Rosu, auditor asistent in cadrul Serviciului de Audit Public Intern din cadrul OIIMM, si Mihail Andrei Atanasiu, consilier asistent la Directia Generala Mediu de Afaceri in cadrul OIIMM. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: