Ponta: Trebuie sa modificam Constitutia in prima sesiune a anului viitor, iar in 2014 sa avem alegeri regionale

Data publicarii: 21-11-2012 | Politica

Premierul Victor Ponta a afirmat, marti seara, intr-o emisiune la postul de televiziune Realitatea TV, ca, in prima sesiune legislativa a anului viitor, trebuie schimbata Constitutia, astfel ca in 2014 sa se poata organiza alegeri regionale.

'Eu cred ca trebuie sa modificam Constitutia in prima sesiune a anului urmator, adica pana in iunie. Este un moment politic pe care nu o sa il mai gasim, o sa avem o majoritate consistenta, USL-ul, o sa discutam si cu celelalte forte politice. Nu avem alegeri ca, in general, cand sunt alegeri subiectele se politizeaza si e foarte greu sa ai un consens si nu mai poate sa spuna domnul Basescu ca modificam Constitutia impotriva lui pentru ca inclusiv in ceea ce priveste atributiile presedintelui, acestea vor intra in vigoare pentru un nou mandat de presedinte. Deci, in mod normal ar trebui sa ne si sprijine', a afirmat primul ministru. 

Potrivit acestuia, prin noua lege fundamentala trebuie reglementate atat atributiile presedintelui, cat si unele aspecte privind deciziile Curtii Constitutionale. 

'Eu cred ca presedintele trebuie sa fie in continuare ales prin vot direct. (...) In schimb, primul ministru raspunde in fata Parlamentului si trebuie pus, pe baza experientei cu domnul Basescu, ca sa nu mai avem un alt domn Basescu. Presedintele nu nominalizeaza pe cine-l taie capul in functia de prim ministru, ci asa cum este in toate constitutiile, pe cel de la forta politica ce are cel mai mare numar de mandate in Parlament. Nu reuseste sa faca o majoritate, al doilea... Nu reuseste nici al doilea si nici al treilea, face alegeri anticipate. (...) Trebuie sa punem foarte clar in Constitutie cand si in ce fel presedintele intervine in activitatea Guvernului pentru ca la noi scrie ca in probleme de politica externa si militare, dar nu uitati ca presedintele este cel care a anuntat taieri de pensii si salarii, care mareste TVA-ul. Trebuie sa stabilim in Constitutie faptul ca la Curtea Constitutionala poti sa pui oameni cu o anumita pregatire, minim 19 ani judecator sau magistrat si ca, eventual, deciziile luate de Curtea Constitutionala pot fi in Parlament schimbate cu doua treimi', a precizat Victor Ponta. 

De asemenea, premierul a aratat ca, pentru modificarea legii fundamentale, USL este dispusa sa poarte discutii inclusiv cu PDL. 

In ceea ce priveste reorganizarea teritoriala a Romaniei, USL isi propune ca, in 2014, sa fie organizate alegeri regionale, proiectul fiind acela de a pastra actualele regiuni de dezvoltare. 

'Se poate realiza pana in 2014 pentru ca avem pregatite toate actele legislative necesare, dar in primul rand e nevoie de modificarea Constitutiei', a precizat primul ministru. 

Sursa: AGERPRES