Banca Mondiala: Transferurile de bani ale imigrantilor in 2012, mai ridicate decat s-a prevazut

Data publicarii: 21-11-2012 | Finante-Banci

Transferurile de bani de la imigranti spre tarile in curs de dezvoltare ar urma sa fie mai mari in acest an decat s-a prevazut si sa ajunga la 406 miliarde de dolari, in pofida limitarii de catre criza din Europa a fluxurilor spre Africa subsahariana, dar si spre tari din Europa Centrala si de Est, precum Romania, Polonia si Bosnia-Hertegovina, releva un raport al Bancii Mondiale (BM).

Polonia, Romania si Bosnia-Hertegovina, importanti destinatari ai remiterilor din tarile din Europa Occidentala, au inregistrat scaderi ale sumelor trimise de lucratorii din strainatate. Fluxurile de remiteri din principalele state europene - Marea Britanie, Spania si Italia - de unde se trimit bani de catre imigranti spre tarile de origine au fost limitate de productia slaba si de rata mare a somajului. 

La izbucnirea crizei, imigrantii au continuat sa trimita bani acasa reducandu-si propriile cheltuieli. Totusi, in contextul in care criza continua sa faca ravagii, imigrantii ar putea fi nevoiti sa reduca sumele trimise acasa, noteaza raportul BM. De fapt, dovezi anecdotice arata ca lucratorii care beneficieaza de libertatea de circulatie in cadrul zonei euro, asa cum sunt cei din Romania si Polonia, se intorc acasa in numar mai mare comparativ cu lucratorii din Africa si America Latina, care prefera sa ramana de teama ca nu vor mai putea sa revina, mai precizeaza documentul. 

Comparativ cu 2011, transferurile ar urma sa creasca la nivel mondial cu 6,5% in acest an, directia ascendenta urmand sa continue si in anii care vin - +7,9% in 2013, +10,1% in 2014, a precizat BM intr-un comunicat, citat de AFP. 

Pentru 2012, Banca Mondiala se astepta la fluxuri putin mai reduse si miza pe 399 de miliarde de dolari trimise catre tarile de origine de lucratorii instalati in strainatate. 

"Chiar daca lucratorii imigranti sunt, intr-o mare proportie, afectati de declinul economiei mondiale, volumul transferurilor de bani a rezistat in mod remarcabil, furnizand un colac de salvare pentru familiile defavorizate si surse de valuta in numeroase tari sarace", a subliniat Han Timmer, un responsabil al BM, citat in comunicat. 

India (70 de miliarde de dolari) si China (66 de miliarde de dolari) ar urma sa fie principalele tari destinatare in acest an, urmate de la distanta de Mexic si Filipine (cate 24 miliarde). Prima tara din Africa subsahariana care va face parte din acest clasament, Nigeria, ar urma sa primeasca 21 de miliarde de dolari in 2012. 

Asia de Sud-Est si regiunile din Pacific, care mizeaza pe numerosi expatriati din tarile petroliere, au beneficiat de transferuri de fonduri 'mult mai importante decat s-a prevazut', detaliaza BM in comunicat. 

Transferurile spre Africa subsahariana si Europa de Est au fost in schimb 'franate' de criza datoriilor in Uniunea Europeana, precizeaza BM, adaugand ca un 'obstacol' important il reprezinta costurile ridicate ale aceste tranzactii in special spre Africa.

Sursa: AGERPRES