BERD sprijina Romania in absorbtia fondurilor UE si in implementarea reformelor structurale

Data publicarii: 22-11-2012 | Finante-Banci

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Guvernul Romaniei au semnat un acord-cadru ce are ca obiectiv sustinerea Romaniei in utilizarea fondurilor alocate de catre Uniunea Europeana pentru proiecte  menite sa stimuleze dezvoltarea economica si sociala a tarii. 

Acordul-cadru semnat astazi in Bucuresti va permite BERD sa sprijine reformele sectoriale si definirea prioritatilor operationale  in domeniul eficientei energetice, in dezvoltarea serviciilor si investitiilor municipale, precum si in atragerea resurselor private si introducerea unor mecanisme alternative de finantare in infrastructura. 

BERD vizeaza, printre altele, cresterea eficientei  energetice in sectorul public si rezidential, sustinerea reformelor in sectorul de apa, dezvoltarea strategiilor de termoficare si transport urban. 

 "Autoritatile din Romania vor beneficia de expertiza BERD in efortul acestora de utilizare eficienta si efectiva a fondurilor europene astfel incat sa genereze crestere economica,” a declarat Peter Stredder, Director Interimar BERD pentru Romania, semnatarul Acordului de astazi la Bucuresti.  

"BERD doreste sa ofere know-how in dezvoltarea si implementarea proiectelor sustenabile, cu impact asupra transformarilor economice ale tarii. Scopul este acela de a consolida capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene, de a progresa in implementarea reformelor structurale, de a maximiza rezultatele investitiilor si a stimula cresterea economica”, a adaugat. 

 Asistenta BERD ofera sprijin Romaniei in dezvoltarea strategiilor si a politicilor sectoriale, in implementarea proiectelor prioritare in perioada 2007-2013 si contribuie, impreuna cu Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala, care au semnat acorduri similare, la intarirea capacitatii Romaniei de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.  

De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat aproape 6 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei, mobilizand investitii suplimentare in valoare de peste 11 miliarde euro.