Viorel Rotila (FSSR): Absorbtia fondurilor europene este blocata si de indiferenta responsabililor locali

Data publicarii: 22-11-2012 | Economie

Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania (FSSR) solicita Guvernului sa creeze conditii adecvate la nivel teritorial pentru implementarea proiectelor pe fonduri structurale, precum si un cadru juridic propice pentru participarea activa a tuturor institutiilor in atragerea de fonduri europene.

"O astfel de masura ar contribui in mod semnificativ la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale si la implementarea unor masuri concrete, in sprijinul cetatenilor, prin intermediul fondurilor europene. Solicitam Ministerului Sanatatii sa intervina in corectarea unor comportamente restrictive, care genereaza o sursa de blocaj suplimentara ridicata in fata beneficiarilor, in speta a implementarii proiectelor in sistemul sanitar. De asemenea, un astfel de comportament risca sa impiedice chiar atingerea indicatorilor specifici sistemului sanitar din Documentul Cadru de Implementare al POS DRU, conducand la pierderea altor bani europeni", a declarat, joi, presedintele FSSR,Viorel Rotila. 

In opinia acestuia, absorbtia fondurilor europene este blocata de indiferenta responsabililor locali, in conditiile in care mai multi manageri ai unitatilor sanitare din Bucuresti creeaza piedici in implementarea proiectelor europene la nivelul unitatilor pe care le conduc. 

"Constatam cu tristete si indignare faptul ca mai multi manageri ai unitatilor sanitare din Bucuresti se dovedesc a fi indiferenti fata de masurile cu care venim in sprijinul lor prin intermediul proiectelor pe fonduri structurale, creand adevarate piedici in implementarea acestora la nivelul unitatilor pe care le conduc. Acestea sunt exemple inacceptabile ale unei atitudini de indiferenta fata de interesul unitatii si al propriilor salariati intalnite in capitala tarii, dupa ce la nivelul intregii tari am mai intalnit doar doua astfel de exemple negative, respectiv in spitalele judetene din Arges si Ialomita. Prin intermediul unor astfel de comportamente sunt impiedicate activitati de cercetare ce au ca subiecti salariatii din sectorul sanitar, campanii de constientizare privind formarea profesionala continua, actiunile de consiliere a salariatilor si de imbunatatire a nivelului de formare al acestora", a mai spus Rotila. 

Presedintele FSSR considera ca prefectul judetului Vrancea, Kanty Catalin Popescu, se afla la polul opus, constituind un model stralucit de bune practici in ceea ce priveste sprijinul acordat beneficiarilor pentru implementarea in bune conditii a proiectelor implementate in interesul cetatenilor. 

Sursa: AGERPRES