Consiliul European isi suspenda lucrarile pana vineri la pranz pentru studierea noii propuneri de buget

Data publicarii: 23-11-2012 | Actualitate

Sefii de stat si de guvern din UE au decis in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei orei locale 00.30, sa suspende lucrarile pana vineri la ora 12.00 pentru a avea timp sa examineze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.

Potrivit unor surse europene, Van Rompuy isi mentine propunerea de buget de 973 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. 

Noua propunere de buget prevede insa o suplimentare de 7,7 miliarde de euro pentru Politica Agricola Comuna si una de 11 miliarde de euro pentru politica de coeziune. 

Pe de alta parte, Mecanismul Conectarea Europei (CEF) ar urma sa piarda 5 miliarde de euro. 

De asemenea, articolul 45, care a creat foarte multa nemultumire la Bucuresti, intrucat Romania este singura tara afectata de faptul ca a avut in perioada 2007-2011 o rata de absorbtie sub 60% din media UE, urmand sa inregistreze o crestere de doar 15% a fondurilor de coeziune fata de perioada precedenta de finantare, a ramas se pare in noua varianta de buget. 

Potrivit France Presse, ar urma sa se reduca 13 miliarde de euro in total din bugetul pentru crestere si marile infrastructuri si cinci miliarde de euro din bugetul prevazut pentru actiunile externe pentru a atenua loviturile date politicii de coeziune si PAC. 

Propunerea initiala a lui Van Rompuy facea ca PAC sa piarda 25,5 miliarde de euro, dintre care 13,2 din anvelopa destinata platilor directe si interventiilor pe piete. In acelasi timp, fondurile de coeziune erau reduse cu 29 de miliarde de euro. 

In schimb, Herman Van Rompuy nu s-ar fi atins de anvelopa destinata cheltuielilor pentru functionarea institutiilor europene, printre care si cheltuielile salariale. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: