FNGCIMM a inregistrat o crestere a profitului si rezervelor de 5,8 ori in 2012, fata de 2009

Data publicarii: 23-11-2012 | Finante-Banci

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii nu a inregistrat pierderi ca urmare a platilor efectuate pentru creditele neperformante. Activitatea FNGCIMM este profitabila, valoarea profiturilor nete si a rezervelor constituite crescand de cca 5,8 ori in 2012 (septembrie) fata de 2009 (decembrie).

 Prezentam in tabelul de mai jos evolutia capitalurilor FNGCIMM, a rezervelor si profitului precum si a sumelor repartizate ca dividende in perioada 2009 - 2012 (septembrie):


FNGCIMM a inregistrat an de an capitaluri proprii mai mari decat capitalul social varsat de statul roman.

 Nu statul a acoperit platile efectuate. In realitate,  Statul roman a beneficiat de pe urma activitatii profitabile a FNGCIMM prin valoarea impozitului pe profit incasata si pe seama dividendelor repartizate in fiecare an. Platile de garantii efectuate de FNGCIMM in contul angajamentelor sale nu sunt din veniturile bugetului de stat, fiind facute din capitalurile proprii ale FNGCIMM.  Mai mult, FNGCIMM participa la recuperarea platilor efectuate, proportional cu procentul de garantare, din valoarea neta rezultata in urma executarii de catre finantator a garantiilor aduse de beneficiarul finantarii garantate.

 I. Activitatea FNGCIMM se autofinanteaza, ceea ce inseamna ca valoarea costurilor generate de acordarea si administrarea garantiilor, valoarea garantiilor platite, precum si o parte din remunerarea capitalului statului, este acoperita in intregime din valoarea comisioanelor de garantare incasate de la intreprinderile beneficiare de garantie. O davada in acest sens este si faptul ca FNGCIMM a obtinut profit in fiecare an - pentru exercitiul financiar 2012 se estimeaza un profit net de cca 27 de milioane de lei -  iar soldul capitalurilor proprii curente este semnificativ mai mare decat soldul capitalului social varsat de statul roman.

 II.                  II. Garantiile emise de FNGCIMM nu contin elemente de ajutor de stat - FNGCIMM functioneaza ca o schema de garantare care nu contine elemente de ajutor de stat. Astfel, in conformitate cu precizarile Comunicarii Comisiei Europene nr.155/02/2008, pentru ca o schema de garantare sa nu contina elemente de ajutor de stat, schema de garantare trebuie sa se autofinanteze pe seama comisioanelor de garantare incasate de la beneficiari de garantii. Dupa cum am precizat mai sus, FNGCIMM isi autofinanteaza activitatea.

III. Numarul de IMM-uri sprijinite de FNGCIMM pentru a avea acces la finantare

Atat la nivel european, cat si la nivel mondial, unul dintre principalii indicatori de performanta ai fondurilor de garantare este numarul de IMM-uri sprijinite pentru a avea acces la finantare. In ultimii patru ani FNGCIMM a emis garantii pe baza capitalurilor sale proprii pentru aproape 18.000 de intreprinderi mici si mijlocii.

 IV. Numarul de locuri de munca sustinute pe seama garantiilor emise de FNGCIMM

Numarul de locuri de munca sustinute pe seama garantiilor emise de fondurile de garantare este o aditionalitate puternica pe baza careia se apreciaza performanta acestora atat la nivel european in cadrul AECM, cat si la nivel mondial.

Prin activitatea intreprinsa, numai in anii de criza economica, Fondul a sustinut, indirect, un numar de circa 270.000 de locuri de munca. Chiar daca mentinerea acestor locuri de munca nu este datorata exclusiv existentei garantiilor acordate de FNGCIMM, apreciem ca, in situatia in care un sfert din aceste locuri de munca s-ar fi pierdut ca urmare a lipsei accesului la finantare (in special pentru acele IMM-uri care au solicitat Fondului procente de garantare aproape de valoarea maxima de 80% si care nu ar fi avut posibilitatea de furnizare a altor garantii reale solicitate de banci), bugetul de stat ar fi inregistrat un minus de venituri de circa 480 milioane de euro pe seama diminuarii incasarilor din taxe si contributii de natura salariala, a cheltuielilor suplimentare cu somajul si a costurilor necesare pemtru recalificarea fortei de munca disponibilizata.

De asemenea, datele indica faptul ca garantiile acordate de FNGCIMM si destinate sustinerii investitiilor au contribuit la crearea a 6000 - 7000 de locuri de munca in conditiile in care costul crearii unui loc de munca se situeaza in Romania la nivelul de 95.000 euro.

 In acest fel, beneficiile aduse de FNGCIMM statului roman pe sema sustinerii locurilor de munca existente si a celor nou create se situeaza in intervalul 1,1 - 1,2 miliarde de euro, in timp ce, de la momentul infiintarii si pana in prezent, Fondul a platit in contul angajamentelor sale asumate pe seama capitalurilor proprii suma de 90 milioane euro.

 V.         FNGCIMM este initiator si derulator al unor programe guvernamentale

FNGCIMM a initiat si administreaza, in bune conditii, o serie de programe guvernamentale, cel mai reprezentativ dintre acestea fiind programul "Prima Casa”. Alegerea FNGCIMM ca administrator al unor programe guvernamentale adresate sprijinirii, in conditii speciale, a unor categorii diverse de beneficiari (IMM, primarii si consilii locale, producatori agricoli etc) s-a facut pe baza expertizei sale in ceea ce priveste colaborarea de lunga durata cu bancile din Romania, emiterea de garantii in conditiile legii, a regulamentelor Bancii Nationale a Romaniei si/ sau a recomandarilor Comisiei Europene in ceea ce priveste acordarea de garantii de catre o entitate detinuta de un stat membru.

Garantiile acordate in baza diverselor programe guvernamentale aflate in administrarea FNGCIMM sunt inregistrate distinct in contabilitatea Fondului atat in ceea ce priveste valoarea angajamentelor de garantare, cat si al veniturilor si cheltuielilor implicate.

Veniturile inregistrate ca urmare a derularii programelor guvernamentale reprezinta cca 20% din valoarea veniturilor inregistrate din activitatea de garantare.

Pentru o imagine de ansamblu a activitatii FNGCIMM in anul 2012 va prezentam si cateva estimari cu privire la valorile unor indicatori la sfarsitul anului 2012 .

Indicatori financiari, Lei

Indicator

Estimari

Decembrie 2012

Venituri din operatiuni de garantare

120.360.467

Venturi nete din plasamente in depozite bancare

54.718.529

Venituri din detinerea de titluri

1.216.477

Alte venituri din exploatare

835.572

Cheltuieli din exploatare

37.263.808

Cheltuieli nete cu provizioanele

106.510.746

Rezultat brut

40.080.647

Impozit pe profit

13.473.329

Rezultat net

26.607.318



Comunicat de presa

Ultimele stiri pe BankNews.ro: