Basescu: Agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde de euro

Data publicarii: 26-11-2012 | Economie

Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri seara, dupa reuniunea extraordinara a Consiliului European, ca ce se stie in mod cert in acest moment este ca pentru exercitiul bugetar 2014 - 2020 agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin cinci miliarde de euro.

"Ce stiu insa cert este ca, in momentul de fata, pentru exercitiul bugetar 2014 - 2020, agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde de euro, deci la acele 5,5 se vor mai adauga inca, minim, 5 miliarde de euro. Si este un obiectiv important pentru noi, sa reusim sa reducem decalajele de subventie, pentru ca ce vedeti dumneavoastra... de multe ori spunem 'avem produse din Ungaria, pe piata noastra, ca si cum n-am mai avea cartofi. Avem produse din Italia, avem produse din Franta si, ia uite, am uitat sa mai producem zarzavaturi'. Romania este afectata, din punct de vedere competitivitate, fermierii romani sunt afectati datorita diferentei de subventie si atunci (...) din acest motiv vedeti in piata, de multe ori, produse din Italia, poate mai ieftine decat cele din Romania, pentru ca avem o diferenta..., sau din Franta, mai ieftine decat cele din Romania, sau din Olanda, - inclusiv floricele -, pentru ca avem o diferenta mare de subventie si pentru noi este un obiectiv important sa marim subventia, sa micsoram decalajul. Sigur, acesta nu va fi micsorat peste noapte, dar acestea sunt lucrurile pe care le stiu cert, in momentul de fata", a declarat Traian Basescu. 

Intrebat la cat ar putea ajunge, in anul 2020, subventia pentru agricultura, Basescu a spus: "E greu. Au niste mecanisme de a calcula, incat nu m-as hazarda sa dau o cifra pana in 2020, dar daca imi este permis as spune undeva la un 190 - 200 de euro pe hectar". 

Basescu a adaugat ca propunerea comisarului european Dacian Ciolos privind convergenta pe agricultura a fost acceptata. "Pe sase ani. Deci realizarea convergentei nu pe patru, pe sase ani, cel putin la stadiul acesta", a precizat Traian Basescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: