Economie: ne asteapta inca patru ani de stagnare

Data publicarii: 26-11-2012 | Economie

Deficitul de potential de crestere al economiei romanesti va dura pana in 2016, estimeaza Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, intr-o analiza macroeconomica. El crede ca, in Romania, pierderea anuala de PIB potential a fost de 1,1 miliarde de euro, incepand din 2009.

"Suntem sub potential cu 5%, in trimestrul al treilea din 2012. Estimam acum ca acest GAP (n.n. - deficit de crestere) nu se va inchide mai devreme de 2016. Romania avea, in 2000, o rata a PIB potential in jur de 2%, a urcat apoi pana la aproximativ 8%, iar acum este din nou la 2%. Economia ar putea creste si cu acest ritm de doi la suta, dar nu inseamna ca isi va atinge potentialul cu efecte asupra inflatiei si ratei somajului”, a spus consilierul guvernatorului, citat pe site-ul agerpres.ro.

Se intampla si la case mai mari

"Economia Europei opereaza mult sub potentialul ei, economia americana opereaza si ea mult sub potentialul ei. Economia Romaniei nu are cum sa reactioneze astfel”, a spus Croitoru la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de Alpha Bank, Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: