Finantele au gasit investitori pentru obligatiuni pe 15 ani de 100 de milioane de lei

Data publicarii: 27-11-2012 | Finante-Banci

Dupa o pauza de opt luni, Ministerul Finantelor a vandut ieri din nou obligatiuni de stat cu scadenta la 15 ani - cea mai mare din portofoliul actual, imprumutand astfel 100 mil. lei la un randament de 5,8%, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de rezultatul licitatiei din 30 aprilie.

La inceputul anului Finantele stabilisera o cadenta trimestriala pentru emiterea de titluri pe 15 ani, conform discutiilor cu fondurile de pensii si asiguratorii - principalele categorii de investitori interesate de astfel de instrumente. Cele trei emisiuni de obligatiuni pe 15 ani realizate de la inceputul anului insumeaza 448 mil. lei, cuponul fiind de 5,8% pe an.

Tot ieri Ministerul Finantelor a vandut obligatiuni de stat pe trei ani ani in valoare de 350 mil. lei, usor peste nivelul programat si la un randament de 6,61%, fata de 6,55% la licitatia din 19 noiembrie. Luna aceasta Trezoreria statului a facut eforturi pentru a relua strategia de lungire a maturitatilor, plasand sapte emisiuni de obligatiuni si numai doua de certificate de trezorerie. Aceasta strategie implica insa acceptarea cresterilor de randamente. Cresterea este totusi tinuta sub control atat timp cat Finantele programeaza sume mici la licitatiile cu scadente lungi si pot respinge pretentii prea mari atat timp cat se pot baza pe o rezerva de valuta de circa 6 mld. euro.

Sursa: ZF.ro