Croitoru: Incheierea acordului de imprumut cu FMI a permis evitarea unui atac speculativ precum cel din 2008

Data publicarii: 27-11-2012 | Finante-Banci

"Criza economica si atacul speculativ din octombrie 2008 arata ca exista lectii importante legate de reputatia bancii centrale, referitor la sensibilitatea sa privind magnitudinea deprecierii/aprecierii leului. Aceasta reputatie a jucat un rol important atat in acumularea riscurilor, inainte de aparitia crizei in Romania, cat si in derularea atacului speculativ, in perioada de debut a crizei. "

Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, in cartea sa "Politica monetara: ipostaze neconventionale" lansata sapta-ma-na trecuta la Targul Gaudeamus.

Autorul noteaza in capitolul "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 si reputatia bancii centrale" ca prin respingerea atacului speculativ din octombrie 2008 si prin incheierea acordului de finantare s-a evitat o criza a ratei de schimb si o recesiune potential mai severa decat cea care a avut loc in perioada 2009-2010. Iar incheierea acordului de imprumut cu FMI, UE si Banca Mondiala pentru 20 de miliarde de euro a permis evitarea unui nou atac speculativ. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu arata in prefata ca un activ de baza al lucrarii este tocmai maniera in care autorul a analizat, cu argumente solide, o problema care a suscitat dezbateri fierbinti, ale caror ecouri nu s-au stins nici astazi, respectiv atacul speculativ asupra leului din octombrie 2008. Guvernatorul a tinut sa sublinieze in prefata ca Lucian Croitoru "nu-si face paravan din pozitiile BNR", ci exprima propriile idei.

Integral in Ziarul Financiar