Volumul 'Istoria jurnalismului din Romania in date', lansat la Palatul Sutu

Data publicarii: 27-11-2012 | Media

Volumul "Istoria jurnalismului din Romania in date", o carte de 1.414 pagini, format mare, la care au lucrat 120 de specialisti sub coordonarea conf. dr. Marian Petcu, a fost lansat luni la Palatul Sutu - Muzeul Municipiului Bucuresti.

Ioan Matei, din partea Ministerului Culturii si Patrimoniului National (MCPN), a caracterizat noua enciclopedie ca fiind "o opera de mare greutate, prima si singura pe aceasta tema". 

"Am tinut-o in mana. Asa ceva mi s-a intamplat cu 'Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent' de George Calinescu", a spus Ioan Matei, precizand ca aceasta e o lucrare densa, care inca mai are loc de completari pe care este sigur ca autorul le va aduce. 

Ilie Rad, de la Universitatea Babes Bolyai, a apreciat ca lucrarea este o premiera si prin inventarierea publicatiilor minoritatilor din Romania, autorul "relegitimand interesul pentru istoria presei", aceasta devenind o disciplina obligatorie in institutiile de invatamant superior dedicate jurnalismului. 

El a subliniat ca Marian Petcu a elaborat aceasta lucrare sub principiul voluntariatului, el ramanand si dupa aceasta "un om generos, doldora de idei". 

Si Ilie Rad a amintit similitudinile cu "Istoria..." lui Calinescu, lucrare aparuta in aceleasi conditii de criza si emanand acelasi optimism, profesorul Rad sugerand Academiei Romane sa-l propuna la un premiu, iar Ministerului Educatiei sa scoata la concurs un post de profesor pentru conf. dr. Marian Petcu. 

"Carte frumoasa cinste cui te-a coordonat!", a spus in incheierea cuvantului sau Ilie Rad, aplaudat indelung de cei prezenti. 

Si sociologul Zoltan Rostas a omagiat "perseverenta si tenacitatea regateana, asemenea celei a lui Dimitrie Gusti", care l-au caracterizat pe Marian Petcu, iar gazetarul Neagu Udroiu a afirmat ca "Istoria jurnalismului din Romania in date" reprezinta o lucrare importanta, asemeni unei lucrari a lui Nicolae Iorga, "Istoria presei romanesti". 

Marian Petcu a caracterizat evenimentul drept "o sarbatoare" a echipei cu care a realizat aceasta carte "faraonica" si a marturisit ca lucrarea sa, din cauza faptului ca nu a fost finantata, reprezinta "ultimul mare proiect comunist", canalul sau Dunare-Marea Neagra. 

Potrivit acestuia, enciclopedia se doreste "un subtitut al doritului Tratat de istoria presei, care nu va aparea probabil niciodata", Petcu amintind ca in istoria presei romanesti au fost si momente mai palpitante ori mai luminoase. 

"Cred ca lucrarea satisface nevoile unui numar mai mare de cititori, si istoricii si sociologii o vor gasi cred interesanta", a afirmat Petcu. 

El a anuntat ca lucreaza la un ''Dictionar de comunicare si termeni asociati", coordonand un colectiv de 50 de persoane din cinci tari. "Sper sa vi-l prezentam in doi ani", a spus acesta. 

In cadrul evenimentului Ioan Matei a inmanat lui Biti Caragiale o diploma pentru excelenta in exercitarea profesiei de jurnalist. 

Prima enciclopedie cronologica a jurnalismului din Romania, lucrarea, aparuta la Editura Polirom, cu sustinerea financiara a Administratiei Fondului Cultural National, include in articolele ei 18.000 de publicatii periodice, radiouri, televiziuni, agentii de presa, precum si 33.500 de jurnalisti si publicisti. 

Totodata, sunt acoperiti 280 de ani de presa in Romania - din 1731 pana in 2011 - si sunt oferite pentru prima oara informatii relevante nu numai despre productia jurnalistica de limba romana, ci si despre cea a comunitatilor maghiara, germana, evreiasca, bulgara, sarba, rusa etc. 

Potrivit Polirom, enciclopedia este un volum util pentru toti cei interesati de istoria jurnalismului si a culturii romane, ce face posibile cercetari ale presei pe perioade determinate, marcari ale unor aniversari si comemorari, comparatii intre ani si etape din evolutia presei sau analize ale transformarilor legislatiei presei. 

Un proiect de anvergura la care au lucrat timp de patru ani peste 100 de specialisti - profesori, cercetatori, bibliotecari, arhivisti, jurnalisti -, alaturi de studenti, masteranzi si doctoranzi de la universitati publice din Bucuresti, Cluj-Napoca si Sibiu, enciclopedia poate fi gasita in librarii la pretul de 115 lei. 

Licentiat in jurnalism, doctor in sociologie, conferentiar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti, Marian Petcu a fondat si condus revistele stiintifice "Jurnalism & Comunicare", "Revista Romana de Istorie a Presei", "Studii si Cercetari de Istorie a Presei". 

Printre lucrarile sale se numara "10 teme de istorie a jurnalismului" (2012); "Jurnalist in Romania - istoria unei profesii" (2005), "Cenzura in spatiul cultural romanesc" (coord., 2005), "O istorie ilustrata a publicitatii romanesti" (2002), "Sociologia mass-media" (2002), "Tipologia presei romanesti" (2000). 

Sursa: AGERPRES