Cati bani cheltuiesc primariile din cele mai mari orase din tara pentru fiecare cetatean in parte

Data publicarii: 03-12-2012 | Economie

Autoritatile locale si centrale cheltuiesc, in medie, 3,6 euro pe zi, pe cetatean, insa doar o mica parte din aceasta suma este investita in dezvoltarea infrastructurii, constructia de autostrazi, modernizarea sistemelor de incalzire sau renovarea spitalelor si scolilor, reiese din calculele gandul.

Cei 3,6 euro cheltuiti zilnic de stat in numele cetatenilor reprezinta valoarea tuturor serviciilor si ajutoarelor garantate de stat, de la invatamant si sanatate la subventii pentru caldura sau transport. Calculul a fost facut pe baza datelor din bugetul general consolidat si a rezultatelor preliminare ale recensamantului populatiei din 2011.

Tot din cifrele oficiale reiese ca peste jumatate din cheltuielile statului sunt destinate platii pensiilor, finantarii serviciilor de asistenta sociala si platii salariilor angajatilor de la stat, potrivit datelor Ministerului Finanatelor Publice (MFP) privind executia bugetului general consolidat la sfarsitul lunii septembrie.

Ce primeste un cetatean in cuantumul celor 3,6 euro cheltuiti zilnic de stat

Din cei 3,6 euro cat i-ar reveni zilnic fiecarui cetatean, 1,2 euro sunt folositi pentru ajutoare de incalzire, pentru sprijinirea persoanelor cu handicap si a familiilor cu venituri reduse, pentru alocatii, pentru pensii sau pentru indemnizatii de crestere a copilului.

Alti 70 de eurocenti sunt destinati salariilor din sectorul public, mai exact a personalului din invatamant, sanatate sau administratia publica. Totodata, fiecare cetatean "primeste" zilnic subventii in valoare de 19 eurocenti, in timp ce la capitolul investitii, pentru fiecare roman sunt prevazute in fiecare zi cheltuieli de capital in valoare de 28 de eurocenti.

Integral in Gandul.info