Croitoru (BNR): Ne dorim limitarea creditului in valuta pana la nivelul la care sa nu mai duca la dezechilibre externe

Data publicarii: 03-12-2012 | Finante-Banci

Autoritatile isi doresc limitarea creditarii in valuta pana la un nivel care sa nu mai genereze acumularea dezechilibrelor externe, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

'Ne dorim sa limitam creditarea in valuta la acel nivel care sa nu mai duca la acumularea de dezechilibre externe care sa creeze o vulnerabilitate.Pe de alta parte dorim sa avem o crestere economica cat mai inalta, apropierea potentialului, astfel incat sa putem converge catre nivelul de trai din Uniunea Europeana gradual. Nu sunt neaparat compatibile aceste doua lucruri dupa cum nici nu se exclud', a spus Croitoru. 

Potrivit acestuia, trebuie gasit acel echilibru fin care sa permita ca tara sa nu se indatoreze in valuta dar, in acelasi timp, sa duca la progresul dorit. 

Banca Nationala a Romania (BNR), Banca Comerciala Romana si publicatia "Finantistii" organizeaza conferinta cu tema 'Intermedierea financiara in moneda nationala si cresterea sustenabila a economiei'. 

La dezbateri participa Bogdan Olteanu, viceguvenator al BNR, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Valentin Lazea, economist sef BNR, Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal, Claudiu Cercel, vicepresedinte BRD, Sergiu Manea, vicepresedinte Banca Comerciala Romana, Andrew Gerber, director executiv produse retail BCR si altii. 

Colocviul continua seria de actiuni menite sa puna in dezbatere teme economice majore in contextul crizei prelungite si al cautarii de solutii pentru relansarea sustenabila a cresterii economice in Romania.

Sursa: AGERPRES