Pretul unui leu mai puternic: dobanzile la credite au ajuns la maximul anului

Data publicarii: 03-12-2012 | Finante-Banci

Leul a recuperat saptamana trecuta o parte din pierderile acumulate in ultimele luni in raport cu euro, dar cu pretul cresterii dobanzilor interbancare la cele mai ridicate niveluri din acest an si implicit cu amenintarea scumpirii finantarilor in moneda nationala, scrie ZF.ro

"Singurul element care ar putea influenta o miscare in sensul scaderii dobanzilor la lei ar fi ca BNR sa dea drumul unui volum mai mare de lichiditate in piata, ceea ce pare putin probabil din cauza presiunilor pe curs. Exista si factori fundamentali care sprijina aceasta crestere a dobanzilor: statul se imprumuta mai scump si inflatia a avut o crestere surprinzatoare in ultima parte a anului", comenteaza analistul financiar Aurelian Dochia.

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinta in multe contracte de credit, a urcat joi la 6,3% pe an, numai in ultimele doua saptamani fiind consemnat un avans de o jumatate de punct procentual. Robor la 3 luni coborase pana la un minim de 4,3% pe an in primavara. Multe banci se pregatesc sa actualizeze costul creditelor cu dobanzi variabile in luna decembrie, ceea ce va scoate mai multi bani din buzunarele clientilor.

Cresterea dobanzilor din ultimele saptamani vine dupa ce BNR a hotarat in octombrie sa reduca lichiditatea injectata in piata prin operatiunile repo in incercarea de a proteja leul care pierdea rapid teren. Aceasta parghie fusese utilizata de banca centrala si in vara.

Dobanzile pe piata interbancara s-au departat saptamana trecuta la peste un punct procentual de dobanda-cheia a BNR, de 5,25% pe an. BNR a decis la ultima sedinta de politica monetara sa mentina dobanda-cheie, dar a aratat ca va gestiona mai strict lichiditatea din piata monetara.

Sursa: Ziarul Financiar