Aderarea Romaniei la Schengen nu va fi pe agenda Consiliului JAI din decembrie, dar va fi abordata la o reuniune informala in ianuarie

Data publicarii: 04-12-2012 | Politica

Aderarea Romaniei si Bulgariei la zona Schengen nu se va afla pe agenda Consiliului Afaceri Interne si Justitie (JAI) din decembrie, dar va fi discutata in luna ianuarie, la o reuniune informala a Consiliul JAI, au declarat luni surse din cadrul presedintiei cipriote a Consiliului UE.

'Am spus foarte clar in discutia noastra din COREPER (Comitetul Reprezentantilor Permanenti ai statelor membre UE) ca Bulgaria si Romania si-au facut temele cu succes. Intelegeti ca exista anumite considerente politice care nu ne permit sa avem acum subiectul pe agenda si cred ca acest lucru a fost acceptat de toate partile. Nu am vrut sa otravim atmosfera. Dar toata lumea a recunoscut ca Bulgaria si Romania si-au incheiat munca preparatorie necesara pentru asta si speram ca in ianuarie vom fi capabili sa abordam chestiunea', au declarat sursele citate. 

Potrivit acestora, in cadrul ultimei sedinte a COREPER privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la zona Schengen nu au mai existat tari care sa-si exprime impotrivirea fata de intrarea celor doua noi state membre in zona de libera circulatie. La precedentul Consiliu JAI din luna octombrie, singurele state care si-ar fi exprimat rezervele fata de aderarea celor doua tari la zona Schengen ar fi fost Olanda si Germania, desi subiectul aflat atunci pe agenda a fost stadiul implementarii acquis-ului Schengen in cele doua state. 

De asemenea, este foarte important ca cele doua state nu au insistat pentru un raspuns la precedentul Consiliu JAI din octombrie pentru ca acesta ar fi avut mari sanse sa fie unul negativ, au mai apreciat sursele citate. 

Nu in ultimul rand, a fost apreciat faptul ca Bulgaria nu a solicitat ca situatia sa sa fie tratata separat, in conditiile in care unele state au invocat motivul ca asteapta concluziile viitorului raport referitor la Romania din cadrul Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) inainte de a se pronunta in privinta extinderii spatiului Schengen. 

Viitoarea reuniune formala a Consiliul JAI va avea loc in luna martie a anului viitor, in timpul presedintiei irlandeze a Consiliului UE.

Sursa: AGERPRES