BNR vrea lege noua pentru creditele in lei. Se poarta deja discutii cu bancile comerciale

Data publicarii: 04-12-2012 | Finante-Banci

Piata bancara are nevoie de un cadru institutional pentru finantarea in moneda nationala, iar BNR discuta cu bancile comerciale pentru a stabili un cadru legislativ in acest sens, a declarat luni viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Bogdan Olteanu.

"In ce priveste utilizarea monedei nationale in finantarea economiei, cel putin un element fundamental este a fi rezolvat, asigurarea finantarii, a unei finantari stabile pe termen lung. Vorbim aici de necesitatea unui cadru institutional si sunt discutii pe care noi (BNR - n.r.), ca reglementator, ca autoritate publica, le purtam cu bancile comerciale referitoare la nevoie de cadru legsilativ, de cadru normativ care sa sprijine misiunea in ceea ce priveste atragerea de resurse financiare in lei", a afirmat Olteanu la o conferinta despre finantarile in moneda nationala la BNR.

El a aratat ca este nevoie si de crearea cadrului "de acceptanta sociala", in sensul ca este necesara o schimbare psihologica pentru a acepta pe scara larga, in intreaga economie, finantarea in moneda nationala.

"Sunt procese pe termen lung pe care trebuie sa le derulam impreuna (BNR si bancile comerciale - n.r.) in perioada care urmeza pentru a convinge piata de realismul si utilitatea finantarilor in lei", a spus Olteanu.

Pana la luarea unei decizii si implementarea ei, trebuie luat in considerare calendarul trecerii la moneda euro.

Integral in ECONOMICA.net