Romania sustine Uniunea Bancara si este de acord cu taxele pe tranzactiile financiare

Data publicarii: Astazi, 05-12-2012 | Finante-Banci

Romania sustine demersurile privind Uniunea Bancara, este de acord cu taxele pe tranzactiile financiare si crearea unui mecanism unic de supraveghere, a declarat, marti, la finalul sedintei de Guvern, Andrei Zaharescu, purtator de cuvant al Executivului.

"Guvernul a aprobat acest Memorandum intocmit de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe si avizat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. In esenta, documentul contine o serie de elemente de pozitie a Romaniei privind propunerile de consolidare a Uniunii Economice si Monetare (UEM). Romania sustine demersurile care vizeaza consolidarea institutionala a UE si crearea unei veritabile uniuni bancare, bugetare si economice. Romania sustine procesul de consolidare a guvernantei din zona euro, dar considera ca acest proces nu trebuie sa fie in detrimentul statelor aflate in afara zonei euro si sa duca, astfel, la fragmentarea Uniunii", a spus Zaharescu. 

Potrivit acestuia, Romania va fi de acord cu introducerea unei taxe pe tranzactii financiare (TTF) in masura in care va exista un acord la nivelul Uniunii Europene. "Romania este interesata sa participe la demersurile privind crearea unei uniuni bancare, respectiv, crearea mecanismului unic de supraveghere", a mai afirmat Zaharescu. 

Potrivit calendarului prezentat de Comisia Europeana, de la 1 ianuarie 2014 toate cele 6.000 de banci din zona euro ar urma sa faca obiectul supravegherii BCE.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: